Utišajte misli: 6 koraka do unutarnjeg mira

Svi se trudimo biti optimistični, ali misli katkad skrenu u obrasce s negativnim predznakom koji mogu stvoriti pomutnju u našem životu. Možda razbijamo glavu nad pogreškama iz prošlosti ili nad trenutnom situacijom i mogućim negativnim posljedicama u budućnosti. Prestanite pretjerano razmišljati i pronađite unutarnji mir pomoću ovih šest koraka...

Ponekad pretjerano analiziramo sasvim uobičajene susrete i situacije, čitamo između redaka i uviđamo nešto što zapravo ne postoji. Isto tako, čim se dogodi nešto negativno, odmah se prisjećamo svih negativnih situacija i postajemo nesretni. Ponekad pretjerano brinemo o ishodu trenutne situacije i vrtimo u glavi bezbroj scenarija do te mjere da sami sebe paraliziramo.

Ovi vam koraci mogu pomoći da smirite bujicu misli i pronađite unutarnji mir:

1. Prepoznajte problem

Ne možete prestati pretjerano analizirati sve što se događa? Prepoznavanje tog problema prvi je korak u njegovom rješavanju.

2. Nemojte se okrivljavati

Mozak zapravo i je složen tako da razmišlja o svim mogućim ishodima u svakom trenutku. Frontalni režanj mozga žabe, primjerice, nije toliko gust poput našeg. Njen opstanak ovisi o brzoj reakciji ili odlukama u letu. Ali naš je mozak razvijen da razmišlja o problemima. Dakle, pretjerano razmišljanje je prirodno.

3. Duboko dišite

Kada se uhvatite u pretjeranom analiziranju, udahnite duboko nekoliko puta i razložite ono o čemu razmišljate. To će vam pomoći da se usredotočite. Možete i zapisati svoje misli kako biste lakše donijeli odluku.

4. Manje pričajte

Kada smo zagušeni mislima, imamo potrebu pričati o njima iako to ne ispadne uvijek onako kako želimo. Neka su istraživanja pokazala da razgovor o problemima o kojima pretjerano razmišljate podiže razinu kortizola, hormona stresa, koji će vas dodatno uznemiriti.

5. Meditirajte

Meditacija je često krivo shvaćena kao stroga praksa čiji je jedini cilj očistiti um od misli. Možete i to učiniti, ali najbolji oblik meditacije za smirivanje uma jest ona koja vam dopušta da mirno kročite morem vlastitih misli.

6. Izađite

Ništa ne bistri glavu kao šetnja šumom ili vožnja bicikla po gradu. Izađite i ubrzajte malo otkucaje srca. To je također oblik meditacije. Ne pokušavajte svjesno smiriti misli, već im dopustite da kolaju vlastitim ritmom. Nemojte ništa forsirati.

Izvor: thinking-minds.net

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci