Sveučilište Harvard savjetuje vježbanje joge kao sredstvo borbe protiv COVID-19

Joga nije samo istezanje i fizičko vježbanje već se smatra jednom od najboljih terapija za mnoštvo problema, a čini se da bi nam mogla pomoći i u aktualnoj situaciji kada smo svi malo više tjeskobni nego inače.

Uslijed porasta napetosti zbog koronavirusa širom svijeta, vodeća medicinska škola u SAD-u, Harvard Medical School, preporučila je svim studentima da prakticiraju jogu, meditaciju i vježbe disanja kako bi se oduprli koronavirusu.

Znanstvenici, naime, vjeruju da navedene prakse mogu smanjiti rizik od bolesti izazvane virusom COVID-19. Svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da bavljenje jogom i navedenim praksama pogoduje oslobađanju od stresa i tjeskobe izazvane koronavirusom. Joga, ujedno, snižava povišeni krvni tlak i poboljšava kapaciteta pluća, da navedemo samo neke dobrobiti.

Meditacija

„Redovita meditacija djeluje vrlo umirujuće. Mnoge aplikacije podučavaju jednostavne načine meditacije, kao što su Headspace ili Calm ", napisali su John Sharp, psihijatar s Medicinskog fakulteta u Harvardu i David Geffen, utemeljitelj David Geffen Medicinskog sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu u članku "Kako se nositi s tjeskobom izazvanom koronavirusom".

Pranajama

Predložili su i kako možete prakticirati kontrolirano disanje tj. jednu od vježbi pranajame. "Palcem nježno zatvorite jednu nosnicu. Udahnite na drugu nosnicu i polako brojite do tri, zadržite dah, jedan, dva tri. Izdahnite. Ponovno udahnite brojeći do tri, nježno zatvorite tu nosnicu i izdahnite na drugu, jedan, dva tri. Nakon nekoliko minuta ove vježbe trebali biste se osjećati smirenije i fokusiranije", napisao je Sharp.

Joga

Sharp je, također, studentima predložio da počnu vježbati jogu svako jutro. "Smatrate da joga nije za vas? Možete je barem isprobati. Ponekad iskušavanje novih stvari i otkrivanje novih aktivnosti od kojih možete imati korist i užitak mogu biti dobrodošla promjena", napisao je psihijatar sugerirajući ljudima da im u vježbanju mogu pomoći aplikacije kao što su Yoga Studio i Pocket Yoga.


Izvor: www.theyouth.in

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci