Staklene kabine - nevjerojatna antistres metoda

Postoje nebrojene tehnike i metode opuštanja i oslobađanja od stresa, a jedna od možda najjednostavnijih i najprirodnijih osmišljena je nedavno u Švedskoj...

Na osamljenom otočiću Henriksholm švedski turistički biro izgradio je male staklene kabine za odmor u kojima je smješten samo krevet i rasvjetno tijelo. Velike staklene stijene ugrađene u drvenu konstrukciju kućice omogućuju panoramski pogled na jezero i šumu te u posjetitelju bude osjećaj potpune stopljenosti s prirodom.

Da bi pokazali kako švedski način života, koji njeguje povezanost s prirodom, djeluje kao moćna antistresna terapija, obavljeno je i istraživanje. U staklene je kućice poslano pet dobrovoljaca iscrpljenih stresom - iz Pariza, Londona, Münchena i New Yorka - da daleko od civilizacije i, naravno, bez interneta, u 72 sata iskušaju tradicionalne skandinavske aktivnosti na otvorenome, kao što su plivanje, pecanje i kuhanje na otvorenoj vatri.

Prema rezultatima istraživanja Karolinska Instituteta, objavljenima prošloga mjeseca, količina stresa ispitanika pala je za gotovo 70 posto, uključujući smanjenje sistoličkog krvnog tlaka, otkucaja srca, razinu anksioznosti... Ispitanici su, također, primijetili povećanje kreativnosti i općenito su se bolje osjećali.

Ove su kabine sada dostupne i javnosti po cijeni od približno 700 eura po osobi za tri dana, što uključuje boravak u kućici, obroke, korištenje saune i broda na vesla s priborom za ribolov.

Hygge - životna filozofija Skandinavaca koja ih čini najsretnijima na svijetu

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci