Kinetičke igračke za odrasle koje tope stres

Opuštajući, jednolični pokreti specijalno osmišljenih igračaka i skulptura mogu vrlo učinkovito i na jednostavan način umiriti naš um i smanjiti stres. Dovoljno je da gledate kako se kreću ili se malo poigrate!

Kinetičke igračke i skulpture koje se temelje na pokretu, sve su popularnija sredstva za smirenje, koncentraciju i meditaciju. Među najnovijima je kinetička kugla Mezmoglobe koju je osmislio danski dizajner Kristoph Krisjans.

Kugla od nehrđajućeg čelika i aluminija ima utore koji pri vrtnji stvaraju optičku iluziju neprekinute spirale: ona se naizgled beskonačno uvija te utapa u površini na kojoj se kugla zavrtjela. Preporučuje se za opuštanje, promišljanje i oslobađanje kreativnosti – baš kao i nova igračka Helico koju proizvodi češka tvrtka MetMo.

Iskušajte disanje koje je osmislio američki psihijatar za otpuštanje stresa

mezmoglobe

Helico se sastoji od metalnih kotačića – točnije, spiralnih zupčanika. Oni su, među ostalim, povezani i magnetima te se na različite načine mogu pokretati i preslagivati u ruci. Uslijed toga, pokreću se i „kotačići u glavi“ za veću usredotočenost i aktivno slušanje ili za otpuštanje stresa. 

Kako smanjiti stres izazvan vijestima

heliko slika

Hipnotički učinak ima i kinetička skulptura Sandsara, djelo meksičkoga dizajnera Eda Canoa. Izgleda kao dekorativna drvena zdjela s pijeskom, no ispod pijeska se nalazi profinjen mehanizam koji pomoću magneta pokreće metalnu kuglicu na površini pijeska, iscrtavajući zadivljujuće motive nalik na mandale.

Metlom protiv stresa!

sandsara

Naziv Sandsara složenica je riječi sand koja u više jezika znači pijesak i sanskrtske riječi samsara kojom se u istočnjačkim filozofijama opisuje beskrajni krug života.

Promatranje kuglice kako iscrtava motive u pijesku, što se u trenu mogu izbrisati da bi se krenulo ispočetka, svojevrsno je meditacijsko iskustvo. Uređaj ima zbirku s više od stotinu različitih motiva, a korisnik i sam može osmišljavati motive pomoću mobilne aplikacije.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci