Ako vam već netko nije otkrio tajnu, mi ćemo! 5 stvari koje možete učiniti da smanjite svakodnevni stres

Stres, u određenoj mjeri, proživljavamo gotovo svakodnevno. Međutim, postoje jednostavni koraci kojima ga možemo smanjiti. Evo pet načina na koje možete ublažiti osjećaj napetosti i promovirati osjećaj smirenosti

1. Vježbajte

Vjerojatno ste to već mnogo puta čuli, ali vježbanje je jedan od najučinkovitijih načina za očuvanje zdravlja duha i tijela. Ne samo da je dokazano da vježbanje smanjuje razinu stresa, već može smanjiti i tjeskobu i depresiju, poboljšati kvalitetu sna i podići vaše samopoštovanje.

Jednostavna 30-minutna šetnja dovoljna je da povećate kemikalije u vašem mozgu koje izazivaju da se osjećate dobro poznate kao endorfini i ne morate se pridružiti teretani ili kupiti bilo kakvu skupu opremu da biste iskoristili blagodati. Ako vam je teško motivirati se za vježbanje, pokušajte vježbati s članom obitelji ili prijateljem. Oni mogu učiniti iskustvo ugodnijim i pomoći vam da održavate svoju rutinu.

2. Naspavajte se

Spavanje je bitna funkcija koja omogućuje vašem tijelu i umu da se napune. Zapravo je toliko važno da čak i blagi nedostatak sna može imati negativne učinke na vaše fizičko i mentalno zdravlje, uključujući povišenu razinu stresa, osjećaj iritacije ili ljutnje, pa čak i povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Ako ustanovite da se tijekom dana osjećate pod dodatnim stresom, krivac je možda nedostatak sna. Ciljajte na najmanje sedam sati sna noću ako se želite osjećati mirno i odmorno.

Studije su pokazale da će odrasli koji spavaju manje od sedam sati noću vjerojatnije prijaviti simptome stresa. Imajte na umu da neki simptomi stresa koji se pokazuju tijekom spavanja uključuju slinjenje tijekom spavanja, bacanje i okretanje po krevetu ili hrkanje.

3. Provedite vrijeme sa svojim ljubimcem

Uz brojne prednosti imanja kućnog ljubimca, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja samo su neke važne blagodati. Studije su pokazale da druženje s kućnim ljubimcima može pomoći u oslobađanju oksitocina, kemikalije u mozgu koja je povezana s ublažavanjem stresa i poboljšanjem kvalitete spavanja, te spriječiti oslobađanje kortizola, koji je poznat i kao glavni tjelesni hormon stresa.

Interakcija s vašim ljubimcem također vam može pružiti osjećaj suputništva i svrhe, što može pomoći u smanjenju tjeskobe.

4. Hranite se zdravo

Iako ćete se osjećati u iskušenju posegnuti za slatkim zalogajem ili pićem s kofeinom kad se osjećate pod stresom, to će vam više naštetiti nego koristiti. Kad se vaše tijelo loše hrani, ono nema neophodne hranjive sastojke koji su mu potrebni da biste se osjećali energizirano i ojačali imunološki sustav protiv stranih agresora.

Iako ćete možda osjetiti navalu energije uzrokovanu šećerom, ona će naglo pasti i na kraju ćete se osjećati još gore nego prije. Stoga je važno da jedete puno voća i povrća, vlakana, bjelančevina i cjelovitih žitarica te da se klonite rafiniranih šećera, zasićenih masti i pržene hrane. Osim toga, dodavanje nekoliko dodataka prehrani, poput omega-3 masnih kiselina i probiotika, može vam pomoći povećati unos hranjivih sastojaka.

5. Družite se

Iako vam se čini da se izolirate kad se osjećate pod stresom ili tjeskobom, obraćanje drugima može vam pružiti snažnu mrežu socijalne podrške koja vam može pomoći da prođete kroz teška vremena. Studije su pokazale da su osobe s manje socijalnih veza sklonije anksioznosti i depresiji, dok su oni koji su vrijeme provodili s prijateljima ili obitelji imali višu razinu oksitocina. Uz to, biti dijelom društvenog kruga može vam dati osjećaj svrhe i pripadnosti.

Ako se u posljednje vrijeme osjećate više pod stresom nego inače, niste sami. Stres je uobičajena bolest koja je u određenom trenutku života utjecala na sve. Dobra vijest je da s ovih pet savjeta možete ublažiti osjećaj napetosti i potaknuti osjećaj blagostanja.

Pročitajte i:

Postanite otporniji na stres

Biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse

Kinetičke igračke za odrasle koje tope stres

Izvor:consciousreminder.com

Tena Ožegić

Ostali članci