Ne bježite od kaosa! Kako se opustiti usprkos tjeskobi, stresu, neizvjesnosti..

Umjesto da pokušamo pobjeći od kaosa ili ga spriječiti, poznati bloger i autor Leo Babauta predlaže da mu se prepustimo i naučimo se opustiti uz njega

Borba za stabilnost i kontrolu

Veliki je dio nas koji ne voli kaos: želimo red i jednostavnost i osjećaj da imamo kontrolu i radimo stvari na “ispravan“ način. Pa kad stvari djeluju kaotično, mi se borimo za neku vrstu stabilnosti:

 • Kad se osjećamo preplavljeno i nelagodno, počinjemo se kritizirati i pokušavamo potražiti sustav kako bismo stvari stavili pod kontrolu.
 • Kad je netko uznemiren zbog nas, možda nam se ne bi svidio osjećaj osude i neizvjesnost oko toga kako nas ljudi vide, pa bismo se mogli iskaliti na njima ili danima vrtjeti priče o tome koliko je ta osoba užasna.
 • Kada se planovi ne odvijaju onako kako smo se nadali da će ići, osjećamo se kao da nismo na stabilnom terenu i počinjemo se kritizirati ili se osjećamo kao da radimo pogrešno i stvari su izvan kontrole, a to bi moglo donijeti mnogo stresa u naš život.
 • Kad razmišljamo o tome da svoje radove predstavimo svijetu (na primjer, pisanjem knjige ili izdavanjem albuma) ... brinemo se zbog nesigurnosti da se iznesemo pred sud i možda odlučimo da s nama neće biti sve u redu ako se to dogodi, jer se čini previše zastrašujućim, pa smo godinama odgađali predstavljanje svog rada.

Možete li se povezati s bilo kojim od ovih primjera? Zapravo, neizvjesnost našeg kaotičnog života možda je glavni uzrok tjeskobe, stresa, frustracije, sumnje u sebe, strahova, odugovlačenja, distrakcije i još mnogo toga.

Vrste opuštanja

Znamo da osjećamo taj kaos kad posežemo za novim alatom, sustavom, metodom, taktikom, planom, stručnjakom, knjigom na temu... ili svojim mobitelima.

Ništa od toga nije loše. Jednostavno tako normalno reagiramo na kaos. Ali ako bismo se mogli opustiti usred tog kaosa, to bi moglo učiniti toliko za nas:

 • Bili bismo u redu s osjećajem preplavljenosti i ne bismo trebali paničariti ili se osjećati loše.
 • Jednostavno bismo poduzeli sljedeći korak.
 • Mogli bismo se usredotočiti na jednu po jednu stvar.
 • Mogli bismo svoj rad predstaviti svijetu, prepuštajući se nesigurnosti kad nas netko osuđuje.
 • Mogli bismo biti s nekim tko je uznemiren, dajući mu suosjećanje, a ne brinući se hoćemo li mi biti dobro.
 • Mogli bismo jednostavno meditirati, prošetati, vježbati, jesti zdravu hranu, baviti se svojim financijama i raditi sve vrste drugih jednostavnih, korisnih radnji koje odgađamo kad osjetimo stres zbog kaosa.
 • I puno, puno više.

Trening je naučiti se opustiti uz kaos. I s tog mjesta odlučiti se za sljedeći jednostavan korak.

Trening s kaosom

Treniranje se sastoji u tome da primijetimo kada smo okruženi kaosom.... i zatim ga koristiti kao neku vrstu meditacije, disanja i opuštanja.

Primijetite kada osjećate kaos. Ne morate ga tražiti - vjerojatno to osjećate upravo sada. Svijet će nam uvijek pružiti dovoljno kaosa za vježbanje. To je poklon.

Primijetite to, a zatim zastanite. Dišite. Duboko u trbuh, polako, dopuštajući si da se opustite sa svakim udahom. Zatim se naučite opustiti uz ovaj osjećaj kaosa, neizvjesnosti, straha, tjeskobe, nesigurnosti, neutemeljenosti. Dišite i sa svakim dahom opustite se u osjećaju neizvjesnosti i kaosa. Ponovite.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci