Kako postići flow – optimalno stanje sreće i zadovoljstva

U stanju flowa u potpunosti se predajemo onome što činimo i tada smo najkreativniji, najsretniji i najproduktivniji... Saznajte kako postići ovo očaravajuće stanje obuzetosti

Zanimljiva je podudarnost da je Mihaly Csikszentmihalyi – američki psiholog mađarskih korijena koji se proslavio konceptom “optimalnog stanja svijesti“ nazvavši ga flow (engl. teći, tijek, tok) – rođen u Rijeci. U mladosti je ovaj 85-godišnjak proživio brojne nedaće uslijed Drugog svjetskog rata i poratnih previranja, zbog čega je završio u Italiji a potom emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

No, upravo su ga vlastite i tuđe nedaće potaknule da se posveti istraživanju što ljude čini istinski sretnima i ispunjenima. Ustanovio je, da je to stanje “očaravajuće obuzetosti“ u kojemu se potpuno predajemo onome što činimo, pa nam i svijest i tjelesni pokreti “teku“ glatko poput vode. Upravo zato taj je fenomen Csikszentmihalyi nazvao flow.

Flow se događa kada smo posve “uronjeni“ u ono čime se bavimo. Može to biti bilo što – primjerice, pisanje, slikanje, jedrenje, planinarenje – no ključno je da radimo ono što volimo i dajemo najbolje od sebe. Flow se opisuje i kao zanesenost jer se gubi pojam o vremenu: čini se da ono leti ili pak da protječe sporije. Također se gubi i pojam o vlastitom egu, jer kada smo u flowu, osjećamo da smo obuzeti nečim većim od nas samih, kao da se stapamo sa svijetom.

Unatoč spomenutoj zanesenosti, ujedno je flow stanje visoke koncentracije: jasno vidimo što želimo i znamo kako to postići. Baš zbog te “bistrine“ i usmjerenosti, flow je optimalno iskustvo – upravo tada ljudi su najkreativniji, najsretniji i najproduktivniji, tvrdi Csikszentmihalyi.

Flow se preporučuje kao svojevrstan protuotrov za užurban i zbrkan suvremeni način života u kojemu često ne nalazimo smisao. Za razliku od toga, flow pruža osjećaj svrhe i samoispunjenja.

Flow nas uči da je sreća u nama; da je treba razvijati i prakticirati, a ne čekati da sama od sebe “padne s neba“.

Nađite vremena za ono čime se volite baviti i pritom dajte najbolje od sebe.

Postavite si izazovan cilj za koji se valja potruditi, kako biste razvijali svoje sposobnosti. No, cilj ne smije biti prezahtjevan, nego motivirajući i ostvariv.

Prepustite se – spontano se bavite onim u čemu uživate, bez kalkuliranja i “filozofiranja“. Jednostavno to učinite.

Uživajte zbog samog uživanja, a nemojte se voditi time da nešto morate postići i dokazati se sebi i(li) drugima. Flow je najjači kada uživamo u samom iskustvu činjenja onoga što volimo.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci