Indijskom mudrom protiv stresa

Drevni istočnjački mudraci otkrili su da jednostavni položaji prstiju mogu promijeniti naše raspoloženje i poboljšati zdravlje. Isprobajte mudru koja smiruje

Što su mudre?

U jogijskoj tradiciji mudre su geste ili položaji tijela za koje se vjeruje da povezuju osobnu energiju s kozmičkom, individualnu svijest s univerzalnom. Osim toga, za te se kombinacije nježnih pokreta tijela vjeruje da mijenjaju raspoloženje, stajalište i percepciju te produbljuju svjesnost i koncentraciju. Mogu uključivati cijelo tijelo u kombinaciji jogijskih položaja, tehnike disanja, bandhe (stezanje pojedinih skupina mišića) i tehnike vizualizacije ili mogu biti jednostavni položaji ruku.

Životna energija (prana) neprestano kruži energetskim kanalima (nadijima) i čakrama, i pritom se određeni dio gubi izlaskom iz tijela, primjerice kroz oči, dlanove, spolne organe i anus. Mudrama stvaramo barijere koje zaustavljaju odljev energije i preusmjeravaju je da nastavi svoj tok unutar tijela. Time osnažujemo um koji onda lakše postiže više razine koncentracije i svjesnosti, puneći energijom svako naše djelovanje.

Svaki prst jedan je element

Prema indijskoj filozofiji svemir je sastavljen od pet elemenata. Ljudsko tijelo svemir je u malome te se i ono sastoji od tih istih pet elemenata. Kad su oni u ravnoteži, tijelo i um su zdravi, no kada dođe do neravnoteže, u tijelu se razvijaju blokade i bolesti. Primjerice, pojačani element vatre može uzrokovati povećano lučenje želučane kiseline i agresivnog ponašanja, a oslabljeni može usporiti probavu i metabolizam te uzrokovati depresiju. Pravilnim izborom i marljivom vježbom, mudre pomažu u ponovnom uspostavljanju ravnoteže osnovnih elemenata.

Svaki prst ruke vezan je uz jedan od osnovnih elemenata: palac – vatra, kažiprst – zrak, srednjak – eter, prstenjak – zemlja i mali prst – voda. Kao što je palac najvažniji među prstima ruke, kontrolirajući ostala četiri prsta, jednako tako vatra je najvažniji među pet elemenata, kontrolirajući ostale.

Kako se izvode mudre

Osnovni princip izvođenja mudri je sljedeći: kad se vršak prsta spoji s vrškom palca, element tog prsta se povećava. U suprotnom, kada je vršak prsta spojen s korijenom palca, utjecaj elementa koji obitava u tom prstu počinje se smanjivati. Ova promjena na razini elemenata nekad se javlja ubrzo nakon započinjanja mudre, a nekad joj treba 45 minuta ili čak i više, ovisno o individualnom stanju tijela i toku energije. Da bi osobe koje pate od kroničnih bolesti osjetile dobrobiti, trebaju izvoditi mudre uz duboko disanje dva tjedna svaki dan po 45 minuta ili tri puta dnevno po 15 minuta.

Sjednite udobno, po mogućnosti u jedan od položaja za meditaciju (na primjer lotos), s uspravnom glavom i leđima. Za vrijeme mudri ruke trebaju biti opuštene i položene na koljena, osim ako nije drukčije napomenuto. Kad god je moguće, izvodite mudre s obje ruke istovremeno. Izvodeći ih, lagani dodir između palca i prsta ili prstiju je dovoljan. Koncentrirajući se na vrškove prstiju, osvijestite ako osjetite kakve senzacije ili promjene (toplinu, nestanak boli, poboljšanje raspoloženja, osvježen um). Ta saznanja pomoći će vam da shvatite kako i koliko određena mudra djeluje na vas. Vrijeme dok radimo mudre treba biti vrijeme kada se posvećujemo sebi. Najveće dobrobiti postižu se kad ih izvodimo s dubokim disanjem, vizualizacijama i pozitivnim afirmacijama.

Vaayu mudra (mudra zraka) - odlična za stres

Ako vrškom kažiprsta dodirnete unutrašnju stranu korijena palca te zatim palcem nježno pritisnete drugi članak kažiprsta, koji miruje, dobit ćete mudru zraka ili vaayu mudru. Ona smanjuje element zraka u tijelu – liječi probleme i bolesti uzrokovane pojačanim elementom zraka, primjerice smiruje preopterećen živčani, mišićni i endokrini sustav, pomaže u zaustavljanju prekomjernog stvaranja plinova u probavnom sustavu te pri reumatizmu, artritisu, išijasu i drhtavicama. Smirujući um, vaayu mudra pomaže u tretiranju stresa, tjeskobe, bojažljivosti, neodlučnosti, nestrpljivosti, nemira, manjka koncentracije te poremećaja sna.

Željka Ciganović, savjetnica za jogu i prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci