Edward Hallowell: Riješite se nezdrave zabrinutosti

U životu će uvijek biti stresnih situacija, ali ne smijete se predugo zatvarati u zabrinutost. Ključ je u tome da shvatite kako niste ranjivi i nemoćni. Tada možete upravljati stresnom situacijom, kaže dr. Edward Hallowell

Ovaj poznati psihijatar proučava zabrinutost i stres, kao i njihove uzročnike i načine rješavanja. Treba dijeliti nešto s onima koje volite i imati „osjećaj da smo dio nečeg što je veće od vas samih“, kaže Hallowell. Povezivanje s drugima stvara osjećaj pripadnosti i tako postajemo manje ranjivi. Nakon toga, ostaje vam samo da pretvorite zabrinutost u akciju kroz strategiju od tri koraka koje dr. Edward Hallowell objašnjava u knjizi “Worry: Hope and Help for a Common Condition“.

Nikad sami

Kad ste zabrinuti, nikad se nemojte zatvarati sami u svoju brigu. Dijeljenje briga s pravom osobom donijet će vam olakšanje. Suočavanje s uzrokom podrazumijeva upravo čitanje signala koje vam tijelo šalje. Provjerite jesu li okolnosti zaista tako loše kako se vama čini. Možda je rješenje jednostavnije nego što mislite.

Planiranjem do istine

Planirajte svoj život i potražite prave izvore rješavanja životnih problema. Nemojte preuveličavati probleme i vjerujte u sebe jer ćete na taj način doći do istine i pravih odgovora. Organiziranjem svog života postat ćete pažljiviji i obzirniji prema sebi i samim time nećete izgubiti iz vida ono što je uistinu bitno.

Snaga prevladavanja i razrješenja

Pronađite lijek za nezdravu zabrinutost. Razum, planiranje i poduzimanje akcije moćni su suborci pomoću kojih ćete pobijediti ranjivost, nedostatak samopouzdanja i zabrinutost. Ponekad se problemi ne mogu riješiti. Na vama je da pričekate, budete strpljivi i odbacite potrebu za kontrolom. Meditirajte, slušajte glazbu, stavite brigu na dlan i otpušite ju... Ili jednostavno, „zažmirite i zamislite kako briga oblači kaput, stavlja šešir i polako napušta sobu“. Recite joj zbogom i krenite drugim putem.

Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci