Blagdani bez nervoze

Većini ljudi blagdani su stresno i užurbano vrijeme. Kako bi vam protekli što mirnije i u uživanju, predlažemo vam nekoliko vježbica koje pomažu da budete "ovdje i sada"

Evo nekoliko jednostavnih vježbica koje vam u tome mogu pomoći:
1. Odvojite pet minuta za svjesnost. Uzmite voćku – jabuku, bananu ili naranču i pojedite je svjesno. Polako. Odgrizite komadić i istinski ga osjetite. Uživajte u okusu. Budite svjesni mirisa. Svu svoju pažnju usredotočite na to kakav je osjećaj jesti tu voćku. Svjesno i polako žvačite te osjetite svaki zalogaj koji klizi prema vašem želucu. bez stresaČitavu voćku pojedite na taj način, zalogaj po zalogaj, uključivši sva osjetila.

2. Svaki put kad osjetite da ste pod stresom, sjetite se svoje voćke. Sami sebi kažite "jabuka", "banana" ili koje ste već voće jeli, te prizovite taj osjećaj svjesnosti. Pokušajte primijeniti jednaku svjesnost na aktivnost koju trenutno radite – bilo da ste u trgovačkom centru, na obiteljskom ručku ili na poslu. Usredotočite se na samo jednu stvar i uistinu budite u onome što radite ili s osobom s kojom provodite vrijeme.

3. Kad vas preplavi stres, bilo od zagorjelog božićnog kolača ili blagdanske gužve, sjetite se onog što je važno. Bila to vaša obitelj, partner, prijatelji ili kućni ljubimac. Možda je to posao ili kreativni rad koji vas ispunjava i na kojem ste zahvalni.  Usredotočite se, dakle, na ono što vam je najvažnije u životu i sjetite se da je sve ostalo nebitno i nije vrijedno živciranja.

 

Model: Nadja B. (Talia)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci