Antistresne namirnice: slanutak umjesto Prozaca

Ponekad nam je jednostavno svega dosta. Srećom, postoje namirnice koje nas umiruju i povećavaju izdržljivost. Nahranite živce slanutkom, pirom, bobom, orasima i konačno se opustite

ARTIČOKE

sadržavaju cinarin i silimarin koji potiču rad jetre i žuči, a vitamini B skupine, željezo i magnezij jačaju živce.

SLANUTAK

je izvrstan izvor mangana, minerala koji sudjeluje u sintezi masnih kiselina, nužnih za održavanje zdravog živčanog sustava. Zato ga u šali nazivaju pretečom lijeka Prozaca.

CELER

se od davnina smatrao lijekom. Osim što sadržava vitamine B skupine, u celeru je zastupljen rijetki vitamin B12. Stoga je idealan za ljude pod stresom i one kojima je potrebna potpuna koncentracija. Ovo povrće izvrsna je hrana koja nas štiti od nervoze, depresije i razdražljivosti.

KOPAR

je začinska biljka koja nas smiruje u stresnim situacijama i pridonosi dobrom snu. Nekada su nemirnoj djeci davali da žvaču sjemenke kopra.

PIR

je izvrsna hrana za živce jer popravlja raspoloženje i cirkulaciju krvi. Redovito uzimanje pira služi kao preventiva od psihičkih bolesti.

KUPINA

je od davnina poznata kao ljekovita biljka. Sadržava mnogo karotinoida koji štite stanice od slobodnih radikala i štite nas od stresa. Sadržava i velike količine vitamina C.

BOB

je kao i ostale mahunarke bogat izvor vitamina B skupine. Sadržava i L-DOPA aminokiselinu koja sudjeluje u važnim moždanim funkcijama povezanima sa spavanjem, raspoloženjem i koncentracijom.

DATULJA

sadržava vitamin C i vitamine B skupine važne za neurološki sustav. Njezini lako topljivi šećeri izvrsna su hrana za živce. Datulja pomaže boljoj koncentraciji. Sadržava kalij i magnezij pa je posebno preporučljiva ljudima sklonima apatiji i depresiji. Pojedete li nekoliko datulja najmanje dva sata prije spavanja, pomoći će vam da lakše zaspite.

ORASI

od minerala sadržavaju magnezij, manjak kojega može rezultirati apatijom, depresijom i teškoćama pri pamćenju i koncentraciji.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci