4 najbolja načina za usporavanje u danu

Iako nam se čini da su neprestana gužva i jurnjava neizbježne, moguće je usporiti na 4 jednostavna načina

Stres, kroničan umor, česte viroze, a nerijetko i teže bolesti posljedica su užurbanog načina života i vječnog "naganjanja" rokova, kako onih vezanih uz posao tako i onih s vlastite liste zadataka. Deset godina radoholičarskog života "okrunjenih" s nekoliko epizoda razbolijevanja kao rezultata akumuliranog stresa nagnalo je psihoterapeutkinju Aarathi Selvan da, kako kaže, "počne eksperimentirati" usporavanjem. Iako priznaje da i sama dan-danas osjeća potrebu svako malo provjeravati mobitel i odmah odgovarati na mailove, ističe kako joj je već i samo malo usporavanja otkrilo moć pravljenja stanke – jednostavno stati i disati. Predlaže 4 načina za to:

Jutarnji napitak – svejedno je li posrijedi kava, čaj ili sok, većina ih ljudi samo ulije u sebe, često i dok putuju na posao. Ustanite dovoljno rano da možete u miru sjesti i popiti kavu (ili čaj ili sok) te se pritom postupno razbuditi. I odrediti namjeru za taj dan – kako se želite osjećati tijekom dana. Potom ustanite i operite šalicu ili čašu koje su vam pomogle da usporite i zauzmete pozitivno gledište.

Zapisivanje – kad neko vrijeme u danu odvojite za pisanje, dajete si vrijeme i mjesto da zastanete i razmislite. Usporavate misli koje vam jure kroz glavu o tome što će se dogoditi i što bi se trebalo dogoditi da biste prihvatili ono što je sada. Pišite o svakodnevnom osjećaju da ste u gužvi i svojoj borbi da zadržite ravnotežu. Potom pišite o tome kako se želite osjećati i kako život za kojim žudite može početi sada.

Stanka – stanite i pogledajte oko sebe. Na površini stvari možda izgledaju kaotično: rokovi vas pritišću, zvoni vam telefon, kolege se žestoko raspravljaju… Bez obzira na to – duboko udahnite, pogledajte oko sebe i uvidite mirnoću u predmetima u svojoj blizini. Dopustite svojim mislima i djelima da se uspore, pa makar i samo malo.

Sada – u svakom je trenutku u našoj blizini jedna ili dvije stvari koja nam se sviđa ili koju volimo. Ipak, najčešće smo zaokupljeni stvarima koje su nam se dogodile ili čak onima koje se nisu dogodile. Zato upravo u ovom trenutku zamijetite 3 stvari koje vam se sviđaju. Kad ih identificirate, dopustite da uronite u svijest o njima te uživajte u tome nekoliko sekundi prije nego što krenete dalje. Otuda kreće doživljaj usporavanja kako biste prigrlili sada. Dajte si koji dan za eksperimentiranje usporavanjem, savjetuje Aarathi Selvan, i koliko god da možda bilo teško, uvidjet ćete da vam ono donosi više vremena – upravo onoga što nam se čini da nam stalno manjka.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci