Vježbe za usklađivanje muške i ženske energije

Dvije jednostavne vježbe koje uravnotežuju mušku i žensku energiju i produbljuju odnos partnera. Jedna je u paru, a drugu možete vježbati sami. Vježbate li redovito, pomoći će vam da osjetite suptilnu razinu postojanja i duhovno se povežete

Ako ste u paru

Sjednite u turski sjed, jedno ispred drugog, i stavite ruke na koljena. Zatvorite oči i duboko dišite koncentrirajući se na dah 2-4 minute. Otvorite oči, žena neka okrene dlanove prema gore, a muškarac neka stavi svoje dlanove na njezine. Ponovno duboko dišite spojenih dlanova i gledajte se u oči. Bitno je da ste u sadašnjosti i fokusirani jedno na drugo, misli vam ne smiju lutati. Tako dišite 5 minuta. U pozadini može svirati lagana opuštajuća muzika. Zatim, i dalje se gledajući u oči, duboko udahnite i s izdahom pjevajte „om“ devet puta. Dok se gledate u oči, budite svjesni da ste utjelovljenje božanskih principa muške i ženske energije.

Ovo može biti samostalna vježba ili odličan uvod u zajedničke trenutke. Ako se izvodi prije seksualnog odnosa, on će biti puno dublji i intenzivniji. Ova vježba otklanja sve  napetosti i negativnosti, njome se postižu sklad i jedinstvo na svim razinama, što vezu čini snažnom i dubokom.

Ako ste sami

Anuloma viloma jednostavna je tehnika disanja koja u nama uravnotežuje solarnu i lunarnu energiju, tj. vatru i vodu ili muški i ženski aspekt. Balansiranjem energija putem daha postižu se sklad i ravnoteža na fizičkoj, mentalnoj i  emocionalnoj razini.
Sjednemo u turski sjed. Izravnamo kralježnicu, vrat i ramena. Ruke stavimo na koljena s dlanovima okrenutima prema gore. Podignemo desnu ruku u razini nosa, tako da nam je lakat u ravnini s glavom (sa strane tijela). Palcem zatvorimo desnu nosnicu te polagano i duboko udahnemo na lijevu. Zadržimo dah, zatvorimo srednjim prstom lijevu nosnicu i izdahnemo na desnu. Ponovno udahnemo na desnu nosnicu. To je ciklus koji cijelo vrijeme ponavljamo. Pravilo je da nakon svakog udaha promijenimo nosnicu. Na taj način dišemo barem 5 minuta.

Muškarac
Vatra
Jang
Šiva    
Nebo
Sunce
Solarna energija
Dan

Žena
Voda
Jin
Šakti
Zemlja
Kiša
Lunarna energija
Noć
 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci