Vizualizacije pomažu u vježbanju

Sve što možete zamisliti, možete i ostvariti. Vježbu ćete izvesti pravilnije, jednostavnije i lakše ako si dočaramo što se unutar nas pokreće. Evo nekoliko vizualizacija koje možete primjenjivati svakodnevno, na poslu i kod kuće

Instruktorica body tehnike i magistrica kinezilogije Ana Marija Jagodić Rukavina dala je nekoliko primjera vizualizacije kojima se možete koristiti u svakodnevnom životu, koji će pomoći osvještavanju tijela, razgibavanju i smanjivanju stresa.

  • Dok sjedite u uredu i često ste pod stresom, mišići vam se grče, a trup se savija. To stvara rigidnost i loše utječe na kralježnicu. Kad god se sjetite, zamislite da vam je trup harmonika čiji krajevi završavaju na glavi i kukovima. Duboko udahnite pa istegnite harmoniku zamišljajući da su vaša rebra njezini odjeljci, istodobno stežući mišiće zdjelice i trbušne zone. To će smanjiti napetost i povećati fleksibilnost mišića.
  • Dok se stojeći vozite u tramvaju ili autobusu, često morate održavati ravnotežu. Kako biste zaštitili zglobove i kralježnicu, potrebno je aktivirati mišiće trbušne zone. Zamislite da vam je u trbuhu žarkocrvena kugla koja predstavlja snagu. Svaki put kad se vozilo pomakne i vi morate zadržati ravnotežu, zamislite da se kugla počinje žariti. Vaši mišići slijedit će ovu sliku i kontrahirati se.
  • Na kraju dana mnogi od nas ne znaju se opustiti od stresa i strke kojima su bili izloženi tijekom dana. Ako u krevetu i dalje imate osjećaj da su vam vrat i ramena napeti, iskušajte ovu vježbu. Zamislite da su vam napeti dijelovi tijela načinjeni od leda. Potom zamislite da tu santu leda iznutra nešto počinje grijati i da se ona počinje topiti. Osjetite kako vam mišići počinju „curiti“ u podlogu.
  • Mnogi od nas izrazito su napeti dok voze, glave i ramena usmjerenih prema naprijed kako bi kontrolirali situaciju na cesti. No za naše tijelo to je izrazito nepovoljan položaj. Zamislite stoga da je naslon magnet koji neodoljivo privlači vašu glavu. Zamislite da je zatiljak spojen s mekom spužvom naslona i toga se posebno prisjećajte što češće tijekom dugih vožnji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci