Online vježbanje kod kuće - trend koji je osvojio svijet

Prema istraživanju koje Američki sportski koledž (American College of Sports) već trinaestu godinu provodi među tisućama stručnjaka diljem svijeta, najveći ovogodišnji trend je spajanje tehnologije i tjelovježbe

Tehno vježbanje

Raste popularnost već ionako popularnih nosivih uređaja za bavljenje sportom – pametnih satova i fitness trackera koji broje korake, prate otkucaje srca i disanje, procjenjuju potrošnju energije...

Najveći bum zamijećen je u takozvanom online vježbanju kod kuće jer se mnogima sviđa ideja da s osobnim trenerom komuniciraju putem interneta, u udobnosti vlastitoga doma. Tome su se brzo prilagodili proizvođači pokućstva pa je u ponudi multifunkcionalni fitness namještaj poput stolića za kavu koji se može pretvoriti u klupu za vježbanje.

Virtualni grupni trening?

U zapadnoj Europi i Americi veliki je hit i virtualni grupni trening, koji se prenosi uživo putem internetskih televizijskih kanala pa korisnici mogu zajedno vježbati i pritom svoju izvedbu gledati na ekranu. Na neke takve treninge sudionici mogu doslovno priključiti svoje tijelo pomoću posebnih konzola i senzora koji analiziraju stanje njihova organizma tijekom tjelovježbe, bilježe osobne rekorde i pomažu u planiranju svakodnevnih aktivnosti.

„High tech vježbanje ima svojih prednosti: ne morate stalno dolaziti na određeno mjesto, a treneri su vam gotovo uvijek dostupni i sustavno pratite svoj napredak. Ipak, postavlja se pitanje pomažu li nam uopće takvi uređaji ili se počinjemo previše oslanjati na njih“, napominju stručnjaci iz Američkog sportskog koledža.

S druge strane, primjetna je i sve veća potreba ljudi da se oslobode tehnologije i borave u prirodi bez ikakvih modernih pomagala jer samo tako možemo osluškivati tjelesne „senzore“ koji su nam urođeni, spoznajući sebe intuitivno i sveobuhvatno – a ta cjelovitost uvelike nadilazi bilo kakva mjerenja, procjene i statistike.

Besplatan online vodič za vježbanje cijeloga tijela

Najučinkovitije vježbe kod kuće

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci