Najučinkovitije vježbe kod kuće

Zbog nestručnog ili preforsiranog treninga u fitness centrima i sportskim dvoranama, upozoravaju stručnjaci Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, događaju brojne ozljede. Efikasno, besplatno i bez ozljeda, ističu, možemo vježbati i u svojoj kući, radeći vježbe snage koje su puno efikasnije od vježbi s utezima, budući da tijekom vježbanja koristimo samo težinu vlastitog tijela...

Najbolje su vježbe, kažu stručnjaci, čučnjevi u kojima ne koristimo nikakvo dodatno opterećenje, zatim sklekovi, izdržaji u uporu na laktovima i stopalima te s podignutim kukovima, trbušnjaci bez odvajanja lumbalnog dijela kralježnice od podloge, kao i podizanje trupa i nogu iz ležanja na prsima („leđnjaci“).

Međutim, gdje god vježbamo, u kući ili u dvorani, prije svake rekreacije potrebno je zagrijavati se od pet do 15 minuta, a nakon treninga se istegnuti. Statičke vježbe bez pokreta rade se u trajanju od 10 do 30 sekundi, izmjenjujući tri do pet vježbi u isto toliko serija. To su, na primjer, izdržaji u poziciji skleka, prednjeg, bočnog ili stražnjeg upora na laktovima i stopalima, imitacija sjedenja uz oslanjanje na zid.

vježbanje vježbanje

Dinamičke vježbe poput čučnjeva, iskoraka, sklekova, penjanja na stolac i sl. ponavljamo od pet do 20 puta, broj vježbi varira od tri do pet, s isto toliko serija, a odmor između vježbi mora trajati barem jednu ili dvije minute.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci