Mišići vole lužnato

Nekada nam, uz svu volju da se pokrenemo i redovito vježbamo, na put stane bol u mišićima. Ili se nakon vježbanja osjećamo tromo. Jedna je studija provedena među tenisačima pokazala kako možemo izbjeći zamor mišića

Tenisači su bili podijeljeni u dvije skupine. Prije simuliranog teniskog meča jednoj je grupi dano 0,3 grama sode bikarbone na kilogram težine, a druga je primila placebo. Prije i nakon igre tenisači su povrgnuti posebnom testu koji utvrđuje razinu njihove vještine. Grupa koja je uzimala sodu bikarbonu nije imala nikakvih gubitaka vještine kod servisa i forhenda, a oni na placebu iskusili su zamjetan gubitak vještine. Sve se svodi na lužnati učinak sode bikabone koji suzbija zamaranje mišića nastalo zbog nakupljanja mliječne kiseline tijekom vježbanja.

Međutim, imajte na umu da uzimanje sode bikarbone može izazvati visok tlak i ozbiljne probleme sa želucem. Stoga, želite li postići lužnato djelovanje u tijelu, radije jedite mnogo zelenog povrća koje ima isti učinak, a izbjegavajte kavu, gazirana pića, šećer i bijelo brašno, koji imaju izrazito kiselo djelovanje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci