Barrique: okus pobjede

Drvenast okus vina koji poznajemo kao barrique još je finiji ako znamo da su odabrane hrvatske kapljice zasjele na tron pobjednika, i to u svjetskim razmjerima. U slavljeničkom raspoloženju Željko Kiperaš nazdravio je jednim plavcem i jednim pošipom

Često se u razgovorima o vinu spominje riječ barrique. Prije nego što sam malo podrobnije istražio taj termin, znao sam da to jamči da je vino kvalitetnije. Kasnijim kušanjem vina, od kojih je prvi bio viški plavac, shvatio sam što meni to znači. Plavac nije izgubio reskost koja ga odlikuje, ali se sve to nekako utopilo u zaobljene i meke okuse za koje nisam znao što su, ali sam ih, onako za sebe, prozvao barrique. I od tada nepogrešivo otkrivam svako vino nastalo upotrebom te tehnologije.
Barrique je zapravo naziv za hrastovu bačvu manjih dimenzija (80-305 l). Manja bačva jednostavno znači da manja količina vina dolazi u kontakt s više zraka koji prolazi kroz letvice pa vino brže i bolje dozrijeva. Okus o kojem sam govorio u uvodu pojačava se paljenjem dijelova bačve prilikom njezine izrade, točnije prilikom savijanja daščica. Teško mi ga je precizno definirati, ali onako, prožima nepce drvenastim okusom. Iako je karakterističan za crna vina, na praktičnom primjeru otkrio sam da se barrique može upotrijebiti i za bijela vina.

Vinski misterij made in Croatia

Na proglašenju najboljih svjetskih vina Decanter World Wine Award 2010 u Londonu naša vina osvojila su 27 (slovima: dvadeset i sedam) medalja. Misterij s obzirom na to da je riječ uglavnom o individualnom entuzijazmu i poduzetništvu bez zajedničkog nastupa kakav imaju neki naši susjedi. Posebno mi je drago što sam i prije dodjele nagrada, baš za ovaj broj magazina, kušao jedno od nagrađenih vina ne znajući da je u konkurenciji, a kamoli da je osvojilo srebrnu medalju. Također mi je drago što sam se do sada oteo iskušenju odabira stranih vina jer i ove nagrade pokazuju da uistinu imamo potencijala.
U slavljeničkom raspoloženju predstavit ću Pošip Korta Katarina 2007., jednog od 12 hrvatskih dobitnika srebrnih medalja za kvalitetu. Odabrao sam ga zbog svježine i zaokruženosti punog okusa dobivenog upotrebom sur lie tehnologije koja se služi miješanjem mošta i kvasaca za vrijeme zrenja vina u hrastovim bačvama, čime se dobiva puniji okus. Teško mi se othrvati okusu bogatstva i raskoši dok kušam ovo odlično južnjačko vino. Moj doživljaj tog nektara nastavio se i dugo nakon što sam ga probao i u ustima sam imao osjećaj topline, punoće i drvenastog okusa.

željko kiperašZaokružen okus

Okus koji se u na nepcu zadržao dugo nakon kušanja više me podsjeća na fina crna vina odležana u hrastovim bačvama (barrique) nego na čašu vrhunskog bijelog vina. Iako se na etiketi ne navodi da je vino odležalo u barrique bačvama, moj je dojam da su ih upotrijebili. Jako se dobro slaže sa svim vrstama ribljih jela, bez obzira na način spremanja, jer je aromom nenametljiv i zaokruži svaki okus iz tanjura. Volio bih ga ponovno probati i bez jela, jer to vino zaista samo za sebe predstavlja cjelinu – nakon čaše više nisam gladan.
Za nastavak u svečanom tonu pobrinuo se Zlatan Plavac Grand cru iz 2007. Zaslužuje da ga se postavi u kuću slavnih, ako možemo raditi paralele sa sportom. Prate ga epiteti da je to najbolje što se od plavca malog može napraviti. Slažem se. To je jedno od onih vina s kojima se želim pohvaliti najbližima oko sebe ili u prigodama kada želim predstaviti Hrvatsku kao vinsku velesilu. Posebno me to veseli prezentirati Talijanima koji su jako ponosni na svoja, bez sumnje, vrhunska vina. Nakon kušanja ovog plavca na lica im se navlači suzdržani smiješak i komentari da ne vjeruju da je to vino izašlo iz hrvatskih podruma.

Vino kao nagrada

Jedno od rijetkih vina za koja sam odmah pisao bilješke jer nisam htio da poslije razmišljam je li mi taj osjet stvarno došao ili mi se izmiješao s euforijom okusa i 14,5% alkohola koji se u takvom vinu zapravo ne osjeti.
Dakle, moja zabilješka je usporedila strukturu tog vina s gustom juhom od škarpine koja je bila na meniju tog dana. Podiže doživljaj svakog jela, ali se pri tome ne nameće svojom snagom ili oporošću tanina. Jelo se naprosto kupa u njegovoj snazi, rubinsko crvenoj boji i mekoći okusa karakterističnoj za zrela vina odležala u hrastovim bačvama.
Zanimljivo da ne mogu reći uklapa li se bolje s pečenom ili lešo ribom ili jednostavno paše za simfoniju s ribljom juhom – toliko je podatno, zrelo i meko.
Iskreno, nakon prve čaše tako moćnog vina mislio sam da će mi na nepcu ostati samo žestoka reskoća, a dočekao me mekani okus u kojem dominiraju slatke arome suhih šljiva. Nakon ovakvog iskustva nije preostalo drugo nego da ponovno izazovem taj isti osjećaj. Izvrsno vino koje je nagrada samo po sebi onome tko ga izabere.
Barrique ili ne, pitanje je sad. Po meni svakako. Nisam stručnjak za pripremanje vina od berbe do konačnog zrenja, ali volim dobra vina i moram reći da vina odležala u barrique bačvama imaju jedinstvenu mekoću i pitkost. Nije jedini uvjet za dobro vino, ali svakako preporuka za užitak.
Uzdravlje!

Željko Kiperaš

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci