Video: Prije nego što donesete sud o nekome...

Ova lijepa videopriča podsjeća nas na nešto što svi gotovo svakodnevno činimo - donosimo prebrze zaključke i sudove o ljudima...

Čovjek je na aerodromu čekao svoj let za daleku destinaciju. Njegov let je odgođen pa je imao malo slobodnog vremena. Vidio je fine kekse i odlučio se počastiti. Kupio je kutiju keksa jer je pretpostavljao da će odgoda leta potrajati. Sjeo je za stol u blizini jednog čovjeka i počeo čitati časopis. Pogledao je čovjeka kratko i vratio se čitanju.

Zabavljen čitanjem, opazio je da je muškarac koji je sjedio do njega uzeo keks iz kutije. U početku je ignorirao incident kako bi izbjegao scenu. I on je uzeo keks i ponovno posvetio pažnju svom časopisu. Ali čovjek je izgleda toliko uživao u keksima da je uzeo još jedan. To se nastavilo neko vrijeme, i svaki sljedeći trenutak to ga je sve više ljutilo. Kad god bi on uzeo keks, to bi učinio i drugi čovjek. Kad je ostao zadnji keks, muškarac ga je uzeo i prelomio na pola. Ponudio mu je tu polovicu uz osmijeh. Ovaj je prihvatio polovicu i nije mogao vjerovati do koje mjere je drugi muškarac bio drzak.

Razmišljao je kako je taj čovjek nezahvalan. Muškarac je potom uzeo kutiju i otišao.
Ovaj muškarac nije mogao vjerovati da se to upravo dogodilo. Laknulo mu je kad je začuo poziv za svoj let. Uzeo je svoje stvari i vidio je da je ispod njih bila kutijica s keksima. Bio je šokiran, potpuno iznenađen.

Mislio je – ako su moji keksi ovdje, ono su bili njegovi keksi. Drugi muškarac podijelio je svoje kekse s njim, a on je mislio da je obrnuto. Dok je on bio ljutit, drugi muškarac je bio darežljiv i ljubazan. Bilo mu je žao zbog toga što se dogodilo, ali nigdje nije mogao pronaći onog muškarca i nije znao kako da mu se ispriča.

Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Ponekad donosimo brze zaključke o ljudima, okolnostima i situacijama. Sudimo im, etiketiramo ih i stavljamo u određene "ladice", ne uviđajući da postoji mnogo šira slika.

Ponekad sretnemo nekoga, u određenoj fazi ili razini njegovog života i donesemo određene zaključke o njemu.

Ne sudite prebrzo. Nikada ne znate hoće li se vama dogoditi da budete u istoj situaciji kao ta osoba. I zapamtite, najbolja isprika je promjena ponašanja.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci