Sadhguru: Može li se putovati bez tijela

Jaggi Vasudev, poznatiji kao Sadhguru, jedan od najutjecajnijih suvremenih duhovnih učitelja, objašnjava što je astralna projekcija te može li se putovati “bez tijela“

Pet dimenzija tijela

Mnogi ljudi misle da mogu ući u astralnu projekciju, ali to su samo halucinacije. Legnete i zamišljate da letite. Ali to nije to. Neke stvari gube na značaju kada svi misle da ih znaju raditi. Što se tiče astralnog svijeta postoji pet dimenzija tijela. Fizičko tijelo, mentalno tijelo, energetsko tijelo, eterično tijelo i blaženo tijelo. To je pet dimenzija tijela. 

Fizičko tijelo se može vidjet i ono ovisi o hrani koju jedemo. Vrsta hrane koju jedemo odredit će kakvo tijelo imamo. Sljedeće je mentalno tijelo. Kad kažemo um ne mislimo na jedan određeni dio. Svaka stanica u tijelu ima svoju inteligenciju. Tako nastaje cijelo mentalno tijelo. Fizičko i mentalno tijelo su povezani; jedno je vaš hardver, a drugo softver. Tijela moraju biti spojena na kvalitetnu energiju. 

Treći sloj tijela je energetsko tijelo. Prva tri, fizičko, mentalno i energetsko tijelo su po prirodi fizička. Postaju suptilnija, ali su i dalje fizička. Peti sloj tijela je blaženo tijelo i ono nije fizičko. Četvrto, koje je poznato kao eterično tijelo naziva se Vijnananmaya Kosha. Najbliže je opisu eteričnog tijela, ali ne opisuje to. To znači da je promjenjive prirode, od fizičkog do ne-fizičkog.

Astralno tijelo

Ono na što se misli pod astralnim tijelom ostavlja fizičko, mentalno, energetsko i blaženo tijelo netaknutima i samo dopušta eteričnom tijelu da lebdi. To znači da i dalje možete biti aktivni jer su vaše fizičko, mentalno i energetsko tijelo netaknuti, ali dopustiti eteričnom tijelu da ode umjetnost je. Ne možete se natjerati na to. Za to je potrebna velika količina sadhane.

Kada kažemo da napuštamo tijelo, samo dopuštamo prana tijelu da se miče što je mnogo jednostavnije za učiniti, a konkretno je. U usporedbi s eteričnim tijelom, prana tijelo je fizičko. To je fizička prisutnost. To je energija, ali fizička energija.

Eterično je prijelazno, nije fizičko. Blaženo tijelo je iznad fizičkog. Dakle puštanje prana tijela van i njegovo vraćanja je jednostavno. I to je snažno iskustvo jer fizički dio vas napušta vaše tijelo i vraća se nazad. Eteričnom tijelu treba više sadhane jer to nije lagano iskustvo. To nije nešto što možete dotaknuti osim ako ste u određenoj razini sadhane i intenziteta unutar sebe. 

Ove se stvari rade s određenom svrhom. To se zove Parakaya Pravesha. U Indiji postoje škole specijalizirane za to. To nije vrijedno istraživanja jer zahtijeva ogroman trud, a ono što na kraju postignete nema duhovnog značaja.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci