Masaža glave i vrata za osvježenje i fokus

Kad osjetite da vam se u vratnom dijelu kralježnice nakuplja napetost i stres, dajte priliku ovoj kratkoj samomasaži koja će odagnati tenzije, osvježiti um i pojačati fokus

Masaža je jedna od najboljih wellness terapija za uklanjanje stresa, smanjenja anksioznosti i olakšavanje bolova. Postoje različite vrste masaže a među njih spada i samomasaža koju možete uz pokoju kap eteričnog ulja napraviti sami u vlastitom domu.

1. Odaberite eterična ulja

Paprena metvica Možda je najbolji izbor jer osvježava tijelo i um, uklanja umor, olakšati bolove u vratnom dijelu kralješnice i glavobolju, ali nije pogodan za osobe s visokim krvnim tlakom, trudnice i djecu. Također, treba paziti da ne dođe u kontakt s očima.

limun, duhovna poruka eteričnog ulja limunSlatka naranča Potpuno sigurno ulje; odličan odabir za uklanjanje stresa i tjeskobe.

Petit grain naranče, limuna ili bergamota Ova eterična ulja, koja se dobivaju iz lista ovih biljaka, zanimljivog su “zelenog” mirisa, odličan su spazmolitik što znači da opuštaju mišiće, odnosno mišićne spazme. Također, mogu malo spustiti krvni talk pa osobe s niskim tlakom trebaju pripaziti ako ih koriste.

Lavanda prava Ovo najpoznatije eterično ulje uklanja stres i opušta napete mišiće, ali osobe s niskim tlakom trebaju pripaziti jer ga lavanda može dodatno spustiti.

2. Stvorite ambijent

Obucite udobnu odjeću, pustite neku laganu, ambijentalnu glazbu, upalite svijeću i osigurajte si mir barem 15 minuta.

3. Meditativna samomasaža korak po korak

Operite ruke, sjedite tako da vam bude ugodno. Odaberite neko od gore navedenih eteričnih ulja, kapnite 1 kap među dlanove pa ih prinesite 10-ak cm od lica i nekoliko puta duboko udahnite na nos, izdahnite na usta. Ponovite dva do tri puta, zatim položite dlanove na krilo i pokušajte osjetiti njihovu težinu.

žena, eterična ulja kao antibioticiDuboko dišući, lijevom rukom  započnite masažu trapeziusa s desne strane, od ramena prema vratu, intuitivno masirajući bolne dijelove od ramena prema vratu, uključujući i vrat.

Prijeđite na drugu stranu tj. desnom rukom masirajte lijevu stranu od ramena prema vratu i sam vrat. Taj pokret se zove gnječenje, ali pazite da ne pritišćete kosti.

Krenite masirati sljepoočnice kružnim pokretima, istovremeno s obje ruke. Zatim, također, s obje ruke masirajte vlasište, kao da perete kosu.

Završite tako da energično istrljate najprije lijevom rukom desnu nadlakticu s vanjske strane, energičnim pokretima trljanja, a zatim suprotnu stranu, desna ruka, lijeva nadlaktica.

Završite tako da protrljate dlan o dlan i napravite tzv. energetsko umivanje kao nakon meditacije.

Prije i nakon masaže možete poprskati auru oko tijela hidrolatom od ruže, lavande ili paprene metvice.

Pogledajte video:

 

Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci