Kako očistiti oceane od plastike? Paaa, divovska jedrilica koja skuplja tri tone otpada po satu mogla bi uvelike pomoći!

Upoznajte Mantu, divovsku jedrilicu koja je prvi ekološki brod osposobljen za prikupljanje, obradu i reciklažu velike količine plastike koja pluta morima i oceanima

Raža koja guta plastiku

Svake minute 17 tona plastičnog otpada baca se u oceane. To čini ukupno između 10 i 12 milijuna tona plastičnog otpada godišnje.

Tu u priču ulazi Manta, divovski brod koji nudi jedinstvena rješenja dizajnirana da obrani ocean od plastičnog otpada i da ponudi opsežan odgovor kroz prevenciju i korektivnu akciju. Poput vrste raže koja se hrani filtrirajući vodu, ona guta male komade plutajuće plastike veličine 10 milimetara koji se zatim transformiraju u energiju.

Manta je sposobna za skupljanje do tri tone otpada po satu. Tri velike mreže zarobljavaju plastiku na dubini od jednog metra, najviše u priobalnim vodama. Dva manja broda koji se nalaze na Manti skupljaju otpad u plitkim ili uskim područjima. Oni skupljaju mikrootpad, makrootpad i ugljikovodik u teško dostupnim priobalnim područjima i rijekama sa snažnim strujama i također u mirnim i zaštićenim vodama. Svaka brodica može skupiti i pohraniti do 10 kubičnih metara otpada.

95fa4440-67aa-11eb-aa82-e341936c7748-Manta-sailing-concept-3

Makrootpad koji pluta na površini vode privlači se u brodicu motornim pogonima koji su smješteni između trupaca brodice. Otpad zatim putuje u tvornicu za upravljanje otpadom koja se nalazi u srcu broda kako bi se transformirao. Otpad se prvo šalje u sortirnicu gdje radnici ručno razvrstavaju otpad na metal, staklo i aluminijski otpad. Zatim se vraća na kopno kako bi se reciklirao kroz lokalnu sortirnicu otpada.

Organski se materijali vraćaju u vodu. Plastični otpad se sjecka i transformira u pelete prije nego što se šalje u jedinicu za konverziju energije.

95cfb1d0-67aa-11eb-aa82-e341936c7748-Manta-sailing-yacht-concept-7

Ploveći znanstveni laboratorij

Pravo remekdjelo ove plutajuće tvornice je konverzija otpada u energiju. Ona topi plastične pelete na visokoj temperaturi kroz pirolizu i transformira ih u sintetski plin. Sintetski plin zatim prolazi kroz turbinu koja stvara struju. Ta će struja  zauzvrat napajati sve dijelove Mante. Njezinu tvornicu, kokpit, baterije i pogonske jedinice.

Tijekom konverzijskog procesa, emisije topline i otpadni plinovi su vraćeni podržavajući princip Mante za ekološki prihvatljivo rješenje. Manta je sposobna skupiti pet do deset tisuća metričkih tona otpada godišnje i procesuirati sto posto otpada skupljenog iz oceana.

95fcb540-67aa-11eb-92fc-a3c748711306-Manta-sailing-concept-5

Mantu napajaju obnovljivi izvori energije opremljeni s hibridnim pogonom i automatskim platformama. To je ambasador čistih navigacijskih tehnologija s minimalnim utjecajem na okoliš ciljajući na prosjek od 75 posto energetske autonomije.

Uz to, Manta je moderan znanstveni laboratorij za smanjenje onečišćenja plastikom. Na brodu će se provoditi znanstvene misije, a za vrijeme dok je brod u luci javnost će moći prisustvovati platformama za podizanje svijesti i prevencije. Kombinirajući visoku tehnologiju i ekološku osviještenost, Manta će putovati do najvećih svjetskih estuarija i riječnih ušća gdje je mnoštvo plastičnog otpada. Hitno treba poduzeti mjere sada, a Manta će to omogućiti!

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci