Začinsko bilje u tegli

Je li ga ljepše pomirisati ili pojesti? Začinsko bilje oduševljava svojim karakteristikama, a ako se oslonite na profesionalne vrtlarske savjete, uspješno će rasti i na prozorima vašeg doma

Listić metvice koji pluta u ledenom čaju, nasjeckani vlasac kao savršen kontrast jogurtu, grančica ružmarina koja je poslužila kao ražnjić za meso. Mogli bismo nabrojiti tisuću kulinarskih kreacija kojima neodoljivost daje upravo začinsko bilje. Njegova je privlačnost u tome što je ponekad teško odlučiti je li ugodnije nepcu ili privlačnije oku, treba li ga pojesti ili samo promatrati, pomirisati.

Kao što fascinira gurmane, tako fascinira i vrtlare, koji načine uzgoja začinskog bilja ne skrivaju. Dapače, pozivaju vas da se i vi okušate u njegovoj sadnji. Naime, za većinu začinskog bilja potrebno je imati balkon ili samo prozorsku dasku. Uz nekoliko profesionalnih savjeta već ovoga proljeća možete postati stručnjak za sadnju kadulje, origana ili peršina.

biljeKad sljedeći put kad se odlučite pripremiti pesto, ledeni čaj ili aromatično pečenje, sastojke ćete umjesto u trgovini naći puno bliže, na svojem balkonu.

Kakva zemlja i koje mjesto?

Knjiga Začinsko bilje u loncu, u izdanju Mozaik knjige, na zanimljiv i jednostavan način daje općenite savjete vezane uz sadnju, ali i savjete vezane uz nametnike, zimsko sunce, kalendar za sadnju začinskog bilja, kako uobičajenog, tako i onog manje poznatog poput smilja, potočarke, dragoljuba, livadne kiselice, stevije, kadifice i drugih.

Kod sadnje bilja, bilo da raste na suncu ili u polusjeni, pazite da nikada nije na propuhu. Na takvome mjestu posude i biljke u njima brzo gube vodu. Najbolja zemlja za sadnju je mješavina treseta ili njegovih nadomjestaka (komposta, humusa od mljevene kore drveta). Glina sadržana u zemlji omogućuje bolji protok vode i hranjivih tvari kroz supstrat (zemlju za bilje). Začinsko bilje voli mineralno tlo pa mu dodajte otprilike 30 posto krhotina od pečene gline ili granuliranog plovućca. Treba pripaziti da biljne vrste koje planirate kombinirano uzgajati imaju slične potrebe, pa ih pravilno zasadite.

Posuda i zalijevanje

Što je posuda manja, to je više njege potrebno. Bilje u takvim posudama iziskuju češće presađivanje i zalijevanje, a i manje je otporno na hladnoću. Želite li u vrijeme velikih vrućina otići nekamo za dugi vikend, oslonite se na metodu „mokrih nogu“. Prije odlaska još jednom zalijte bilje, a lonac stavite na podložak koji ste napunili s 3 cm glinopora (zrna veličine 2/4 mm). Utisnite lonac u sloj glinopora. Zatim u podložak dolijte 2 cm vode. Voda treba dosezati dno lonca.

Začinsko bilje najbolje bi bilo uzgajati kombinirano na otvorenom i zatvorenom prostoru. U zatvorenome biljka raste u gotovo jednoličnim uvjetima, na temperaturi od oko 20 stupnjeva. Budući da ne postoji temperaturna razlika noći i dana kao na otvorenome, biljka zbog neraspoznavanja doba dana radi bez prekida i trpi stres.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci