Vrtlarski savjet za lipanj: Prilagodimo se vremenskim (ne)prilikama

Proljeće i, osobito, ljeto često su obilježeni ekstremnim vremenskim prilikama. Nerijetka su razdoblja suše, a potom mogu uslijediti jake kiše, čak i grmljavinska nevremena s tučom. Na sve to trebamo biti spremni i pripremiti se na vrijeme kako bi nam unatoč svemu biljke dobro uspijevale i ne bi stradale...

Klima je postala poprilično nepredvidljiva i ne trebamo se slijepo pridržavati preporuka iz knjiga i priručnika, nego se naviknuti da sami osluškujemo potrebe biljaka. Tako za sušnih razdoblja sa zalijevanjem ne smijemo oklijevati i čekati kišu; to se osobito odnosi na mlade i netom presađene biljke. Njihov korijenov sustav još nije razvijen i katkada im je potrebno svakodnevno zalijevanje.

Također, kako bismo spriječili stvaranje pokorice, biljke redovito okopavamo i uklanjamo korove koji im oduzimaju vlagu i hranjive tvari.

Trebali bismo pratiti i vremensku prognozu. Mnoge su biljke u ovo vrijeme iznimno osjetljive na snažan vjetar i kišu, a osobito tuču. Nježne, bujne mladice i listovi po takvim se vremenskim okolnostima mogu posve uništiti. Male biljke mogu uginuti, a veće će se dugo oporavljati. Kako bismo ih zaštitili, biljke u posudama možemo unijeti u kuću, a drugdje postaviti i učvrstiti mreže protiv tuče. One nisu skupe, doista ih se isplati nabaviti i mogu imati još jednu namjenu: štite nasade mladoga povrća i zrelo voće od napada ptica.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci