Vrtlarski savjet za kolovoz: I u vrtu higijena znači pola zdravlja!

Da, ova poznata uzrečica itekako vrijedi i u vrtlarenju – i to dugoročno. Kolovoz je mjesec s puno vlage: ako i nema mnogo oborina, jutra su svježija, a može biti i puno rose. Dani su topli, ako ne i vrući, a sve su to savršeni uvjeti za razvoj i razmnožavanje mnogih bolesti i štetočina koje nam ugrožavaju zdravlje i živote biljaka...

Istina, biljke ne možemo posve zaštititi, ali svakako možemo umanjiti jačinu i učestalost napada. Isto tako, nećemo li se pobrinuti da spriječimo i liječimo bolesti i štetočine, mnoge će spore bolesti i kukci preživjeti zimu i odmah u proljeće napasti biljke.

Stoga je higijena od iznimne važnosti. Kada u vrtu imamo bolesne biljke, najbolje je redovito im uklanjati oštećene listove, grančice i plodove. Ne smijemo ih bacati na kompost jer bismo ga onečistili sporama – uporabom takvoga komposta iduće godine, brzo bi se zarazile sve nove i zdrave biljke. Zato je zaražene i odumrle biljne dijelove najsigurnije spaliti jer ćemo tako posve uništiti uzročnike.

Što se tiče prevencije i zaštite biljaka od bolesti, ako je ikako moguće, djelujmo na ekološki prihvatljiv način pomoću pripravaka na osnovi sode bikarbone, svježega mlijeka, preslice ili koprive.

Štetočina se pokušajmo riješiti mehaničkim putem tako da ih skupljamo s biljaka, a one sitne i mnogobrojne pokušajmo ukloniti prskanjem jakim mlazom vode. Upotrijebimo i ekološki prihvatljiva sredstva za zaštitu na osnovi pelina, koprive, buhača, duhana!

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci