Vrtlarski radovi u veljači

Vegetacija je i dalje u mirovanju, no ima toliko stvari koje u veljači možemo - a neke i moramo - odraditi u vrtu

Lukovice, salata

U veljači na otvorenome možemo sijati bob, maslačak, radič i rotkvicu te saditi lučice luka i češnjeve češnjaka. Za hladna vremena nasade je dobro prekriti folijom. Imamo li od jeseni u vrtu ispod folije povrće poput blitve, endivije, matovilca, salate i špinata, povremeno ih trebamo otkriti, prozračiti, pregledati i očistiti od osušenih i bolesnih listova. To će uvelike spriječiti razvoj raznih plijesni i bolesti.

Topli dani potaknut će rast i cvatnju otpornih dvogodišnjih biljaka (neke vrste jaglaca te maćuhica, potočnica i tratinčica) i lukovičastih vrsta (sunovrati, šafrani, visibabe i zumbuli). Sve biljke, od ukrasnih do korisnih, možemo prihraniti odležanim kompostom i/ili stajskim gnojem pa će odmah početkom vegetacije imati dovoljno hranjiva.

Na otvorenome...

Na otvorenome možemo pripremati i tople gredice za uzgoj raznovrsnog povrća i jednogodišnjega cvijeća. Površinu okružimo daskama ili opekama, a samo dno ispunjavamo organskim materijalom, kao što su kompost, lišće ili stajski gnoj. Sve natisnemo i prekrijemo zemljom. Površnu gdje ćemo sijati sjeme treba posuti kvalitetnom zemljom za sjetvu i pikiranje mladih biljaka, koju možemo kupiti posebno za tu namjenu.

Nakon sjetve površinu prekrivamo staklom, starim prozorima ili folijom. Ti materijali zadržavaju vlagu i okruženje čine mnogo toplijim. Kada dođe razdoblje u kojem temperature nisu dulje vremena ispod ništice, možemo bez straha orezivati voćke, vinovu lozu, drveće, grmove i živice. Pri tome vodimo računa da svakako odrežemo sve bolesne i oštećene grane.

Grmovi, trajnice, voćke

Neke ćemo krošnje i grmove trebati „pomladiti“ tako da prorijedimo sve jako odebljane grane koje neće ni cvjetati ni roditi, kao i one koje se međusobno križaju te tako ometaju normalan rast i razvoj. Budući da je vegetacija i dalje u mirovanju, možemo saditi lukovičaste biljke, sadnice drveća, grmova, ruža i raznovrsnih trajnica. Postojeće grmove i trajnice možemo razmnožiti dijeljenjem busenova.

U zaštićenom prostoru možemo uzgajati presadnice ranih kultivara brokule, cvjetače, korabice, kupusa, kelja i salate. Njima odgovaraju i niže temperature (od 15 do 18 °C); u suprotnome će prebrzo rasti, izduživati se i postati osjetljive na niske temperature i bolesti. Više temperature, oko 20 °C, odgovaraju raznovrsnim začinima, celeru i pomoćnicama poput rajčice, paprike i patlidžana.

Nastavljamo s njegom i razmnožavanjem sobnoga bilja te balkonskoga bilja koje smo spremili da prezimi u kući. Dani postaju sve dulji i mnoge će biljke početi intenzivnije rasti, stoga im povremeno trebamo dodati gnojivo za kvalitetan rast (s većim udjelom dušika).

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci