Vrtlarski radovi u listopadu: Vrijeme je za veliku inventuru

Prije zime u vrtu treba napraviti sljedeće...

Prije zime trebamo pregledati sve biljke koje imamo u vrtu, na balkonu, prozoru i u kući. Očistimo ih od suhih listova, grančica i cvjetova te, prema potrebi, presadimo. Jako je važno (osobito za biljke koje unosimo u kuću) da nisu zaražene bolestima ili štetnicima jer se u zatvorenome prostoru zaraza može pojačati i proširiti na ostale biljke. Stoga se na prikladan način moramo riješiti zaraze.

Za sve se biljke trebamo pobrinuti kako bi preživjele mirovanje te niske temperature, smrzavanje, snijeg i led. Većina biljaka koje rastu na otvorenome ulaze u stadij mirovanja, koji traje do veljače ili ožujka sljedeće godine, pa ih je važno pripremiti da bi početak vegetacije dočekale u dobrom stanju.

Općenito, vrt i posude u kojima su rasle biljke trebamo očistiti od osušenih ili odumrlih biljnih ostataka (povrće, jednogodišnje cvijeće) i korova – time ćemo umanjiti količinu štetnika i uzročnika bolesti. Zdrave biljne ostatke možemo kompostirati, a bolesne je najbolje spaliti. Na drveću, voćkama, grmovima, živicama i ružama uklonimo sve suvišne, bolesne i odumrle grane.

Otpalo lišće može biti predivan prekrivač i ukras, no u razdobljima s mnogo kiše najbolje je pograbljati ga i odložiti na kompost ili iskoristiti za malčiranje biljaka. Ako lišće predugo stoji na travnjaku, počet će proces truljenja koji može naškoditi travi i ugroziti izgled travnjaka. Pri posljednjoj košnji travu ne bismo smjeli pokositi prekratko jer za jako hladnih zima može stradati.

Prije pojave mrazova možemo posaditi nove ili presaditi postojeće primjerke drveća, grmova, voćaka, vinove loze, ruža i trajnica. Osjetljivije biljke kao i one nedavno posađene (primjerice povrće) od smrzavanja moramo zaštititi plastičnim tunelima, paučinastom folijom ili ih barem malčirati (lišćem, sijenom ili slamom).

Lukovičaste i gomoljaste biljke koje su cvjetale ljeti, a osjetljive su na hladnoću – primjerice, amarilisi (Hippeastrum sp.), dalije (Dahlia sp.) i kane (Canna sp.) – trebamo iskopati, osušiti i do proljeća spremiti na zaštićeno i suho mjesto.
Kako je osjetljivo na temperature niže od 5 do 10 °C, sobno i egzotično bilje koje smo od proljeća držali na otvorenome, spremamo u zaštićen prostor (u kuću).
Za lijepa i suha vremena, ako već nismo, možemo prikupiti raz­novrsne sjemenke biljaka koje planiramo posijati u proljeće. Trebamo ih osušiti i spremiti na suho i tamno mjesto.

Više o ljepoti vrta u jesenskom ruhu pročitajte u novom broju časopisa Sensa, listopad 2017.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci