Vrtlarski radovi u kolovozu

Kolovoz je mjesec u kojemu uvelike uživamo u mnogim plodovima svoga rada i truda...

Dani su vidljivo sve kraći, a vlaga u zraku postaje sve veća – javljaju se jutarnje magle, a vrijeme u nekim razdobljima može biti i prilično kišovito. Stoga moramo pripaziti na razvoj biljnih bolesti s kojima sve vrste biljaka mogu imati puno poteškoća – osobito sa sivom plijesni, pepelnicom i plamenjačom. Iako su potrebe za zalijevanjem nešto manje, još može biti vrućih i suhih razdoblja pa zalijevanje biljaka ne smijemo zanemariti jer dovoljna količina vode jamči i pravilan razvoj i dozrijevanje plodova. Pri zalijevanju moramo izbjegavati polijevanje po listovima jer i suvišna vlaga potiče razvoj i širenje bolesti.

Vremenske prilike pomalo mogu nalikovati na proljetne pa je pogodno vrijeme za sjetvu endivije, crne rotkve, repe te ponovnu sjetvu salate, radiča, rikole, rotkvice, matovilca, špinata… Od povrća ubiremo rajčicu, papriku, feferon, patlidžan, blitvu, ciklu, korabicu, luk, mrkvu, radič, krastavac, krumpir, kukuruz, mahunu, tikvicu, dinju, lubenicu, gorku dinju, kiwano, meksički krastavac, bamiju, ledeno cvijeće, novozelandski i malabarski špinat, tušanj, neke kultivare cvjetače, brokule, kelja, kupusa, kao i mnogobrojno začinsko bilje. Možemo početi prikupljati sjemena omiljenih vrsta povrća i cvijeća koje ćemo sijati sljedeće sezone. Ubiremo i jabuke, kruške, kupine, šljive…

Kad imamo vremena, slobodne gredice čistimo i pripremamo za kasniju sjetvu ili sadnju, a iz praznih posuda izbacimo istrošenu zemlju, temeljito ih operemo, prema mogućnosti, i steriliziramo.

U prvoj polovini mjeseca posljednji put možemo orezati živice, ukrasno drveće i grmove. Poslije orezivanje može štetiti osjetljivim vrstama koje će početi rasti, a s tako mladim izbojima ući će u hladno razdoblje godine pa mogu stradati od hladnoće i mraza. Iz istog razloga trebamo izbjegavati i prihranu, osobito dušičnim gnojivima koja potiču rast. Bogata prihrana, pak, godit će zahtjevnim cvatućim lončanicama poput petunija, surfinija i begonija koje su već prilično iscrpile zemlju u posudama. Da bi nastavile bogato cvjetati, s prvih dviju vrsta treba redovito uklanjati ocvale cvjetove i prihranjivati ih i do tri puta tjedno.

Druga polovina mjeseca pogodna je za presađivanje biljaka i razmnožavanje trajnica dijeljenjem. Cijeli je mjesec prikladan za presađivanje i razmnožavanje jagoda. Na vinovoj lozi treba prikratiti mladice, a ranijim sortama ukloniti listove u blizini grozdova, što će omogućiti bolju osunčanost i ravnomjernije dozrijevanje grožđa.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci