Vrtlarenje u ljetnim mjesecima

Upravo u vrijeme godišnjih odmora posađene biljke zahtijevaju najviše njege, vode i hranjiva. Stoga planiranje odmora treba uskladiti s radovima u vrtu da se biljke ne bi zapustile, ali i kako bismo plodove ubrali kad su najkvalitetniji, savršeno zreli i ukusni, pogotovo ako od njih planiramo spravljati zimnicu

Ljetni mjeseci, od sredine lipnja do sredine rujna, ispunjeni su mnogobrojnim radovima u vrtu, stoga ćemo ovdje opisati one najvažnije. Budući da je to i vrijeme godišnjih odmora, trebamo dobro razmisliti kako sve uskladiti da ne bismo zapustili svoje biljke, koje po pitanju njege, hranjiva i vode postaju sve zahtjevnije.

Od mnogih vrsta voća i povrća spravljamo i zimnicu pa moramo pripaziti i na pravodobno branje jer trebamo upotrijebiti prvorazredne namirnice. Želimo li za sljedeću sezonu ostaviti sjeme određenih biljaka, to trebamo učiniti u točno određeno vrijeme, koje nije isto za svaku vrstu. Sjeme ne smije biti nedozrelo, ali ne smijemo ni predugo čekati kako ga ne bi pojele ptice ili raznio vjetar.

Temperatura vode

U ovome su razdoblju temperature nerijetko visoke, a uz čest topao vjetar tlo se jako brzo isušuje, osobito vrtlarimo li u posudama na prozoru, balkonu ili terasi. Posude koje su smještene na južnoj strani katkada trebamo zalijevati dva do tri puta na dan. Izravno izložene posude od sunca je korisno zasjeniti stiroporom, kartonom ili kakvim kvalitetnijim izolacijskim materijalom.

ako ćemo spriječiti njihovo pretjerano zagrijavanje, a time i isušivanje zemlje. Iako ljepše, posude od gline su porozne te se mnogo više zagrijavaju i isušuju od plastičnih. Sve posude u kojima uzgajamo biljke na dnu moraju imati otvore zato što višak vode može biti štetan, čak i koban, jer korijen mora disati, a zadržavanje vode će to spriječiti i uzrokovati truljenje te ugibanje cijele biljke. Ljeti će ispod posude dobro doći dublji podložak da biljka, prema potrebi, može upiti ostatak vode.

vrtZalijevanje

Zalijevanje vodom izravno iz vodovoda trebamo izbjegavati jer je hladnija od ugrijanih biljaka. Nemamo li kišnice, najbolje je da voda iz vodovoda odstoji neko vrijeme – tako će poprimiti prihvatljiviju temperaturu, a usto će ishlapjeti klor koji šteti većini biljaka. Prehladna voda i ugrijane biljke loša su kombinacija jer biljke mogu doživjeti šok i zaostajati u razvoju.

Zalijevamo oprezno, laganim mlazom, najbolje uza sam korijen biljke, i to rano ujutro ili, još bolje, predvečer. U razdobljima kada je zrak vrlo suh i vruć, biljke povremeno možemo polijevati po listovima, ali ne redovito i prečesto jer previše vlage na lišću (osobito ujutro) može potaknuti razvoj bolesti, ponajčešće pepelnice i plamenjače.

Upamtimo i to da je bolje rjeđe i obilno zalijevati nego često i pomalo. Osobito nježno i češće trebamo zalijevati posve male, tek izniknule biljčice, kao i netom posađene presadnice. To će spriječiti zbijanje zemlje, što im osobito šteti zbog još nerazvijenoga korjenskog sustava.

Samoodržavanje

Planiramo li otputovati, a nemamo nikoga od rođaka, susjeda ili prijatelja koji se za to vrijeme mogu pobrinuti za biljke, najbolje je načiniti sustav automatskog zalijevanja. Za pojedinačne biljke može nam poslužiti plastična boca ispunjena vodom i s malenom rupicom za otjecanje vode (brojne takve zamisli moguće je pronaći na internetu). Kada imamo mnogo biljaka ili veći nasad, korisno je nabaviti opremu za zalijevanje.

Na tržištu se nude cijevi i cjevčice s kapaljkama (sustav „kap po kap“) i različite prskalice koje su pogodne i za travnjake. Postoje i manji uređaji s programatorima koji u točno određeno vrijeme ispuštaju vodu. Prema potrebi, za transport vode iz spremnika upotrebljava se crpka. Uvijek se preporučuje malčiranje organskim materijalom koji će djelomično spriječiti gubitak vode i zbijanje tla. U tu će svrhu poslužiti kora drveta, lišće, slama, sijeno, pa čak i karton i novine.

Imamo li tu mogućnost, posude s biljkama možemo privremeno prenijeti na suncu manje izloženo mjesto. Biljke možemo lagano zasjeniti novinama, kartonom, suhim listovima palme ili osušenim grančicama s listovima raznog drveća i grmova. Prije odlaska biljke treba temeljito natopiti vodom, a nakon povratka odmah pregledati te, prema potrebi, zaliti i prihraniti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci