Vrtlarenje - praktična strana duhovnosti

Briga o vrtu ili sobnom cvijeću umnogočemu nalikuje životu: pokazuje nam da je sve ples rađanja i odumiranja te da se u svakom trenutku možemo 'presaditi' na bolje mjesto. Pročitajte prekrasnu priču naše suradnice Mirte Lijović, urednice časopisa Moj lijepi vrt, i otkrijte kako od "one koju cvijeće ne voli" možete postati "ona koja njeguje vrt svojega života"

Ona koju cvijeće ne voli?

Ujutro kad ustanem, prvo pođem provjeriti kako napreduje moja biljčica, Oxalis triangularis ili malo manje pompozno: ukrasna djetelina. Još jednostavnije, rječnikom moje nećakinje, "helikopterčići". Radi se o neobičnoj biljci trokutastih ljubičastogrimiznih listića, koji se danju otvaraju, a noću skupljaju poput krhkih krilaca leptira. Dobila sam je na poklon i već tjednima pratim koliko je novih "helikopterčića" niklo, sva u strahu hoće li se ponoviti nemila prošlost kad sam samu sebe doživljavala kao "onu koju cvijeće ne voli".

Za školskih i studentskih dana u mojoj su sobi neslavno završile brojne biljke koje, kako razmišljah, "ni teoretski" ne bi trebale uvenuti. Nisam znala u čemu je problem, budući da sam ih zalijevala. To je, smatrala sam, bilo dovoljno. Doneseš teglicu, zaliješ kad se sjetiš i nastaviš svojim poslom. Za to vrijeme, mamino je bilje bujalo kao u rajskom vrtu. Tajnu sam naslutila jedne zore, koju sam dočekala na kauču u dnevnoj sobi. Začula sam mamu kako nekome tepa, prepuna ljubavi. Nismo imali kućne ljubimce, a nije bilo ni male djece. Ukratko, ona je ranim jutrom razgovarala sa svojim cvijećem. To je bila njezina tajna.

Šaptačica cvijeću

Šaptačica cvijeću nije me potaknula da to i sama činim, bila sam u to vrijeme premlada i sukladno tome preponosna da takvo što činim, no zaintrigirala me sama činjenica da je cvijeće reagiralo na maminu ljubav. Procijenila sam da je vrijeme za drukčiji pristup. Ja nisam osoba koja ujutro može govoriti, a kamoli cvrkutati, pa sam se odlučila za osmijeh u mislima. Instinktivno sam osjetila da biljkama možda i ne odgovara da ih zapljusnem hladnom vodom od glave do pete, i svakako da to ne činim svaki dan. Sustavom pokušaja i pogrešaka uzgojila sam zavidan bršljan koji me je skoro iselio iz sobe. Onda je stigla jedna mamina prijateljica koja mi je objasnila da bršljan uopće ne bi trebao biti u mojoj sobi jer da odvlači dobru energiju. Time sam završila poglavlje hobi uzgajivačice sobnog cvijeća.

Život ima svoje načine da cirkularno vraća lekcije koje trebamo svladati. Mnogo godina kasnije, postala sam glavna urednica časopisa o hortikulturi i vrtlarstvu. Cvijeće mi je prozborilo na drukčiji način, nisam više mogla okrenuti glavu od ljepote koja živi svuda oko nas.

Raskošan vrt u par koraka?

Često sam kao urednica časopisa Moj lijepi vrt bila suočena s pitanjima ili čak ozbiljnim zahtjevima da objavim "kako napraviti raskošan vrt u par koraka". Pritom su prilagane fotografije raskošnih vrtova Provanse, Toskane, Engleske… U par koraka? Meni su godine bile potrebne da shvatim kako sobno cvijeće ne vene, a i danas strepim za ishod onih biljaka koje su mi osobito prirasle srcu.

Kažu da svaka roba nađe kupca, pa tako i svaka potražnja pronađe onoga tko će zadovoljiti tu potražnju. Tijekom proteklih deset godina pratila sam neka jako kvalitetna ali i totalno promašena pejsažna instant rješenja. Stvar funkcionira otprilike ovako: platite puno novca, dođu ljudi, na brzinu vam slože japanski ili engleski vrt i – nestanu. Ali taj vrt, takav kakav jest, funkcionira samo kao zamrznuta fotografija na vašem facebook profilu. Podijelili ste je sa svih milijun frendova i među njima se našao pokoji koji bi baš htio popiti pivo u vašem prekrasnom vrtu.

Problem je samo u tome što prirodu o tome niste obavijestili. Živica je nastavila rasti, razbujala se do neprepoznatljivosti, cvijeće je ocvalo, trava narasla preko koljena. E sad to sve treba ponovno dovesti u red, samo što vama tu nedostaje i znanja i alata. A o novcu da i ne govorimo. Nedostaju vam jer ste preskočili godine učenja i promašili bit vrtlarstva. Rezultat je zapravo isti kakav ćete postići nakon tečaja "Kako postati milijunaš u pet lakih koraka" ili "Kako svladati španjolski u 30 dana". Nikakav.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci