Vertikalno vrtlarenje - ljepota i hrana iz visina

Ni najskučeniji prostor ne treba biti prepreka želimo li se okušati u vrtlarenju – danas vrtovi niču i na zidovima, različitim pregradama i ogradama. Dodatni je plus što se sadnjom vertikalnog vrta uspješno može prikriti neugledan zid, ali i stvoriti lijepa prirodna zaštita od neželjenih pogleda te osigurati veća intima u životnom prostoru

I u prirodi se "penju"

Urbano vrtlarenje u Hrvatskoj postaje sve omiljenije, pa su osim vrtova na okućnicama i gradskim zemljištima, polako počeli nicati vrtovi na prozorima, balkonima, terasama i krovovima. Zbog skučenosti prostora ljudi pronalaze vrlo maštovita rješenja kako bi ga što bolje iskoristili i uljepšali.

Izvrsne zamisli nudi vertikalno (okomito) vrtlarenje pri kojemu se na vertikalnim površinama, primjerice neuglednim, praznim zidovima zgrada i kuća, kao i raznovrsnim ostalim pregradama i zidovima sade biljke. Ipak, to nije nešto posve novo – u prirodi slične nasade pronalazimo u pukotinama stijena, na drveće i stijene uspinju se ili s njih vise raznolike biljke.

Otuda i inspiracija za uljepšavanje i bolje iskorištavanje urbanih prostora. Koliko god nam se čini da nemamo prostora, upamtimo da vrt, pa i onaj najmanji, može biti koristan i uveseljavati nas u svim godišnjim dobima.

Nije ni skupo ni komplicirano

Uobičajeno je da se sadnjom drveća, grmova ili penjačica na vodoravnim površinama (u tlu ili posudama) štitimo i zaklanjamo pogled na neugledne zidove. Prilikom vertikalnog vrtlarenja iskorištavamo upravo te zidove, pregrade i ograde za sadnju. Jednako tako, na balkonima i terasama, osim ograda, iskoristit ćemo i zidove ako na njih postavimo police i posude s biljkama.

Sve to ne mora biti ni skupo ni komplicirano – police i razne pregrade vrlo jednostavno možemo načiniti od paleta, dasaka ili metala. Važno je da ih dobro učvrstimo, a kako bi što dulje trajali, trebamo ih premazati zaštitnim sredstvima. Iako nije najljepša, plastika je najzahvalnija za održavanje. Vještom sadnjom biljaka s vremenom je možemo posve prikriti.

Načinite sami

Terasa i balkon, kao i neki dijelovi vrta, trebaju zadržati i boravišnu ulogu, stoga, iako neke dijelove želimo prikriti i oplemeniti, prostor ne trebamo pretrpavati – tako ćemo se u njemu moći kretati i boraviti. Osim ukrasnoga bilja, uvijek je korisno pri ruci imati i ponešto omiljenih začina, osobito ako je u blizini roštilj.

Imamo li dovoljno prostora, središnji dio mogu krasiti police, stalci (među ostalim, u obliku dvokrakih ljestava) ili čak lijepo uređeni komadi namještaja (stol, ormarić, klupa, stolac…) na koje ćemo postaviti posude s biljkama. Želimo li ljeti ugodan hlad, razmislimo o nadstrešnici – čvrstoj konstrukciji u obliku pergole uz koju će se povijati neka penjačica.

Posude za sadnju ne moramo nužno kupiti jer ih možemo načiniti sami. Za sadnju možemo iskoristiti i razne stare posude, lonce, plastične boce, kanistre, čak i stare cipele… Oblikujemo ih i prilagođavamo prema potrebi. Korisne su i letvarice za voće i povrće, no trebamo ih obložiti plastičnom folijom i na dnu izbušiti otvore. Posude po mjeri možemo načiniti i od mješavine staroga papira i cementa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci