Uzgajanje hrane na balkonu

Ako živite u stanu i nemate okućnicu koju biste mogli pretvoriti u povrtnjak, već i osunčan balkon bit će dovoljan da postanete uzgajivač povrća i začinskog bilja. Detaljan vodič za početnike donosi autorica bloga Urbana vrtlarka

Moram priznati da sam do sada imala privilegiran status što se tiče uzgajanja biljaka u gradu, savršeni ravni krov okupan sunčevim zrakama od jutra do mraka. Prostora za tegle s povrćem bilo je i više nego dovoljno, a debeli zidovi dimnjaka štitili su ih od jakih sjevernih vjetrova, dok je sustav za zalijevanje, kap po kap, efikasno rješavao pitanje zalijevanja biljaka za vrijeme godišnjih odmora.

Vrt na krovu, andreja čohAndreja Čoh, autorica bloga Urbana vrtlarkaIpak, uz sve te blagodati zdravih i ukusnih plodova ne bi bilo da se nisam naučila i držala osnovnih pravila uzgajanja povrća na balkonu. Ako usvojite ta pravila nema tog balkona na kojem nije moguće uzgajati biljke, bilo da se radi o jestivim ili ukrasnim. Prije nego se bacimo na tehničke detalje, važno je naglasiti da je pažnja koju posvećujemo biljkama ključni faktor koji će, u konačnici, odlučiti o sudbini vašeg vrtnog balkona.

U početku kada učimo, pažnja je raštrkana i nije svakodnevna, a tempo rasta i razvoja biljaka toliko je van našeg ritma da nam je teško uočiti detalje koji nam govore da li idemo u pravom ili krivom smjeru. No, ako ustrajemo, prvi promašaji ubrzo će se pretvoriti u predivan grm jagoda s crvenim i ukusnim plodovima. Da bi se ta “zelena” magija desila važno je prigrliti prve neuspjehe, naučiti gdje smo krivo skrenuli i krenuti ponovo. Vaš balkon može biti zelena oaza, a vi ste njegov kreator.

Prvo pravilo: Nije svaki balkon za sve biljke

Za urbanog vrtlara/icu koji imaju balkon okrenut na jug uzgajanje rajčice, paprike i drugih povrtnica koje vole, toplinu i sunce to neće biti problem. U tom slučaju, lista jestivog bilja koje se može uzgajati je dugačka i uključuje ambiciozne projekte poput artičoke, kukuruza ili tikvice.

To ne znači da se na balkonu koji primjerice gleda na zapad i dobiva svjetlost samo u poslijepodnevnim satima ne mogu uzgajati biljke. Tada ćemo posegnuti za zelenim lisnatim povrćem – razne salate, blitva, pak choi, rikola, koji će unatoč manjoj količini sunca, zazeleniti vaše žardinjere na balkonskoj ogradi.

Sve biljke koje namjeravate uzgajati na balkonu moraju biti na onim pozicijama koje su idealne za njih. Što znači da se teglica sa začinima ne može držati na policama koje su veći dio dana u hladu, na bočnom zidu ili na predivnom komadu namještaja u najudaljenijem kutu balkona. Svoje nezadovoljstvo biljke će vam, s vremenom, pokazati sporim rastom ili će se početi izvijati prema izvoru svjetlosti.

Stoga, prije nego krenete u vrtni centar saznajte kakve su potrebe povrća koje želite uzgajati i da li im takve uvjete možete pružiti na vašem balkonu.

Vrt na krovu, andreja čoh 4Urbani vrt Andreje Čoh u centru Zagreba

Drugo pravilo: Pratite ritam biljke

Najvažniji ritam u balkonskom uzgajanju biljaka je redovito zalijevanje biljaka. To je zeznuto pravilo jer taj ritam će ovisiti o nekoliko parametara koji su specifični za lokaciju, godišnje doba i određenu biljku. Sukulentne biljke, poput seduma, vole da zemlja između zalijevanja postane suha - takav tempo izdržat će i neke začinske biljke poput kadulje, timijana i vlasca. I mladi luk će, također, preživjeti ako ga “zaboravite” zaliti preko vikenda, no bude li se to prečesto događalo vrlo će brzo utjecati na njegov okus i otpornost.

S druga strane, isti ritam zalijevanja neće oprostiti plodovito povrće poput rajčica koje, u periodu razvoja plodova, traže više vode, što znači da zemlja između zalijevanja ne smije postati suha.

Za vrijeme ljetnih mjeseci, najbolje je biljke zalijevati mlakom vodom ujutro i predvečer, po mogućnosti odstajalom. Hladna voda može oštetiti nježno korijenje biljke što smanjuje njihovu sposobnost upijanja iste i čini ih podložnim napadu nametnika i bolesti.

Treće pravilo: Redovita dohrana

Zemlja/supstrat koji nabavljate u vrtnim centrima u startu je oplemenjena umjetnim ili organskim gnojivima čija će količina biti dostatna za nekih mjesec dana od dana sadnje. Nakon toga biljka ovisi o vanjskom inputu hranjivih sastojaka, koji se ovisno o biljki i željenom rezultatu provodi na tjednoj bazi. To su najčešće tekuća gnojiva i uputstva o količini dolaze s proizvodom. 

uzgoj povrća na balkonu

Četvrto pravilo: Sjeme ili presadnica?

Ako namjeravate uzgajati biljke od sjemena poput rotkvica ili salate, prvih nekoliko dana nakon sjetve obratite pažnju na vlažnost zemlje jer da bi sjeme proklijalo potrebna je vlaga i toplina. Naravno, ako smo pretjerali s vodom pojavit će se gljivice, pa je korisnije baciti sjeme i zemlju te početi nanovo.

Skupljanje vlastitog sjemena uopće nije neka mudrost i u ovakvim kriznim vremenima imat ćete jednu brigu manje i zasijan vrt. Primjerice, svake godine uzimam sjeme od korijandera, a budući da jedna biljka proizvodi velike količine istog potrebno je svega ostaviti 2 do 3 biljke koje će nam osigurati sjemena za čitavu vrtlarsku sezonu. Za salatu je dovoljno pustiti jednu glavicu da „ode” u cvijet i imat ćemo dovoljno sjemena za sebe i susjede.

Uzgajanje presadnica važno je ako želimo uzgajati povrće koje dolazi iz toplijih krajeva – paprika, rajčica ili krastavac, kako bi biljke imale dovoljno vremena u sezoni da se stignu razviti do ploda. Proces je pomalo kompliciran, a da bi se razvile jake i zdrave presadnice bitno je da rasadnik ima što više sunčeve svjetlosti. Držite biljčice na prozorskoj dasci na prozoru okrenutom prema jugu, a kad dođe vrijeme presađivanja na balkon prilagođavajte biljku vanjskim uvjetima polagano kroz nekoliko dana.

vrt

Peto pravilo: Koristite kvalitetnu zemlju

Obavezno bacite zemlju od prošle godine ako je u njoj rasla biljka koja je na kraju uvenula zbog posljedica nametnika ili bolesti. Također je bitno da se tegla/žardinjera prije korištenja dobro opere i dezinficira.

Svejedno je da li koristite univerzalnu zemlju za uzgajanje biljaka na balkonu ili specijaliziranu za određenu vrstu povrća, poput primjerice rajčice, na kraju nema neke razlike i povrće će lijepo rasti u oba tipa zemlje.

Negativni aspekt kupovne zemlje je taj što gotovo svi proizvođači za supstrat koriste treset koji se dobiva isušivanjem močvarnih područja, te stoga naša plemenita namjera očuvanja okoliša i boljeg suživota s prirodom i nije toliko nevina. Stoga, čitajte deklaracije na proizvodu i pokušajte izbjeći supstrate koji sadrže treset.

Uzgajanje povrća u teglama s vrtnom zemljom nije preporuka i najčešće ne završi željenim rezultatom.

Šesto pravilo: Vrt u kašeti

Biljke se općenito mogu uzgajati u bilo kojem tipu spremnika, za balkonske biljke se koriste tegle i  žardinjere (od terra cote ili plastike), te drveni sanduci. No, to ne znači da je to i jedini izbor, zapravo jestivo ili ukrasno bilje možemo uzgajati u staroj cipeli, plastičnoj boci, kašeti, drvenoj ladici,  potrganim košarama, bubnju od perilice za rublje ili starom loncu. Ono što je bitno da omogućimo osnovnu drenažu tla ili otjecanje viška vode. Nikada ne uzgajajte biljke u zatvorenom tipu spremnika, te uvijek na dnu „tegle” probušite par rupa za prolaz vode.

U konačnici...

Iako bi se još moglo puno toga napisati o uzgajanju hrane na balkonu mislim da su navedena pravila dobar temelj za početak i za uspješno stvaranje urbanog vrta na balkonu. Sretno u vrtu i ne zaboravite  zalijevati svoje biljke.

Andreja Čoh, autorica bloga Urbana Vrtlarka

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci