Umjesto cvijetnjaka, na terasi napravite povrtnjak!

Povrće, začine i bobičasto voće možete uzgojiti čak i ako nemate vlastiti vrt: umjesto cvijeća, u sunčanom kutku balkona i terase uzgojite nekoliko ukusnih rajčica, paprika, patlidžana, ribiza i jagoda te se usput i zabavite...

Vrt nadohvat ruke

Nije li praktično kad vam rajčice, paprike i drugi plodovi dozrijevaju nadohvat ruke pa ne morate ni ustajati iz ležaljke, nego samo trebate posegnuti za plodovima. To je itekako moguće kad povrće uzgajate u posudama na terasi, pa su uz kućni zid poredani nizovi lonaca s paprikom, tamnoljubičastim patlidžanima, mini krastavcima i mnogim drugim povrtnim vrstama koje su istodobno praktične i atraktivne.

Uzgoj povrća i začinskog bilja u posudama jednostavan je poput dječje igre. Najvažnije je redovito zalijevati i prihranjivati. Što je posuda manja, to češće zalijevajte!

Bobičasto voće također se može uzgajati u posudama na terasi. Zamislite samo kako u visećoj košari iznad ležaljke ili stola rastu crvene jagode, a u širokoj žardinijeri uz ogradu uzdižu se ribizi koji daju slatkokisele plodove, a usput i zaklanjaju od pogleda sa strane. Prednosti koje donosi uzgoj ljetnog povrća i bobičastog voća u mobilnom povrtnjaku na najsunčanijem mjestu na terasi ili balkonu odavno su prepoznali inovativni vrtlari, a sad to prepoznaju i početnici koji nemaju vlastiti vrt u kojem bi mogli uzgajati povrće.

Vlasac, timijan i peršin u starim limenkama obješenima o žicu uvijek su nadohvat ruke! Ne zaboravite šilom izbušiti drenažne otvore na limenkama.

Urbano vrtlarenje

Uzgoj povrća i bobičastog voća u posudama savršeno se uklapa i u novi trend urbanog vrtlarenja, gdje se balkoni i ravni krovovi zgrada pretvaraju u zelene zone. Takav je uzgoj zapravo vrlo jednostavan, stoga je prikladan i za neiskusne: u velikim posudama na idealnom sunčanom položaju zaštićenom od vjetra plodovito povrće uspijeva odlično, a da pritom gotovo da i nema potrebe za plijevljenjem i okopavanjem. Zalijevanje i prihrana najvažniji su poslovi koje treba obavljati u svakom, pa i u balkonskom povrtnjaku. No čak i ako koji put propustite zaliti rajčice, to neće biti problem: manjak vode u fazi dozrijevanja čini plodove rajčica aromatičnijima.

Mini sorte povrća, kao što su mini rajčice, krastavci i patlidžani, odličan su izbor za uzgoj u posudama jer rastu brže i dozrijevaju ranije. Kod većine rajčica (osim kod grmolikih) potrebno je otkidati zaperke u pazušcima listova.

Prava posuda

Posude za uzgoj voća i povrća na terasi moraju imati minimalni promjer od 30 cm, inače neće imati kapacitet za dovoljno skladištenje vode i hranjiva, odnosno za rast korijenja. Dobro je da posude budu duboke kako bi povrće moglo razviti što duži korijen. Izgled je važan, pa nastojte nabaviti lijepe posude. No to ne moraju uvijek biti obične tegle namijenjene uzgoju u cvijeća: torba za tržnicu i stara kanta jednako će dobro poslužiti za uzgoj ako se uklapaju u izgled terase.

Kao supstrat dobra je svaka univerzalna zemlja za cvijeće. Jednom tjedno prihranjujte tekućim gnojivom. Ne brinite se ako nemate uvjete za uzgoj presadnica: na tržnicama i u vrtnim centrima početkom sezone ima ih u izobilju! Kupljene sadnice što prije posadite u zemlju.

Izor: Sretna.story.hr

Moj lijepi vrt

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci