Ta divna rajčica - sadnja i uzgoj

Vrijeme je sadnje... Sanjate o starom mirisu i okusu rajčice? Vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić slijedila je isti san. Zanimale su je stare sorte i skupljanje vlastita kvalitetnog sjemena, što nije bilo lako, ali je uspjela. Prije nekoliko godina nastao je prekrasan organski vrt s 11 sorti starih rajčica...

Kad predvečer zapuše južni vjetar i zavrti mladu pšenicu na polju poput zelenog tepiha, ja znam da je došlo vrijeme za boravak u vrtu i mjesece obilja, radosti i opuštanja. Kao uoči nekog velikog događaja, krećem u ritualnu šetnju poljima i šumarcima i punim um i tijelo svježom energijom koju samo zemlja može dati. Sve uokolo miriše na humus. Tek uzorane njive i vlažni dah šumskog lišća miješaju se na toplom suncu u toliko prepoznatljiv miris. Taj će miris upiti svježe uzgojeno povrće. Pa kad u tim mjesecima zagrizemo svježu papriku i kad njezin miris prsne u nosnice, znat ćemo – stiglo je ljeto.

Moj vrt od kraja ožujka pa sve do početka listopada postaje moj dom. Ne samo da sam toliko često u njemu, kao u nekom dnevnom boravku na otvorenome, već i kad odem iz njega, moje su misli uvijek negdje među gredicama povrća, među aromatičnim travama, viticama buče i grmovima nevena i cinija. Ja sam u to ljetno vrijeme sva u drugom svijetu, i nije mi žao. Ali uz svu ljepotu i korist koju mi donosi, moj vrt ima i sasvim skrivenu mističnu stranu. Kad prođe ljeto, iza sebe uvijek imam nekoliko zanimljivih priča koje mogu ispričati ili zapisati kao iskustvo za neke nove slobodoumne vrtlare.

kornelija kornelija

Rajčica na pijedestalu

Još u vrijeme dok nisam ni sanjala o vlastitu vrtu, na prozoru i balkonu ljeti sam uzgajala paprike i rajčice. Rajčice sam obožavala i kao ukrasne biljke, ali i kao vrstu koja se može uzgajati u najrazličitijim varijetetima. Uživala sam uvečer kad bih se vratila kući umorna, pa nakon hladnog tuša svratila u kuhinju da nešto pojedem. Za ljetnih vrućina postoji samo želja za nečim svježim punim vitamina, za tekućinom, za mnogo, mnogo tekućine.

A rajčica je biljka koja zadovoljava sve te potrebe. Prepuna je vode, njezina pulpa bogata je vitaminima i mineralima, a ako je termički obradimo, oslobađa se još veća količina likopena, prirodnog antioksidansa. I tako sam ja u to moje predvrtno vrijeme, a sve u oduševljenju prema ovoj zanimljivoj tropskoj biljci, odlučila kako ću jednoga dana kad budem imala vrt rajčicu postaviti na pijedestal uzgojnih prioriteta. I nije tome trebalo tako dugo, domognem se ja svoga vrta i već prve sezone sjetim se svoga starog zavjeta i svega što sam si nekoć obećala i krenem u akciju. Tražila sam po gradu, prekopala sve trgovine, sjemenarnice, trgovačke i vrtne centre, ali uzalud.

kornelija kornelija

Na našem se tržištu moglo pronaći tek nekoliko komercijalnih sorti, i to redom F1. Ta oznaka, kao što bi neupućeni mogli pomisliti, ne označava ekstra kvalitetu poput Formule 1. Naprotiv, to je oznaka za hibridno sjeme, koje će vjerojatno dobro roditi, ali neće za sobom ostaviti kvalitetno sjeme. A stare sorte i skupljanje vlastita i kvalitetnog sjemena bilo je ono što mene zanima. Željela sam u svome vrtu vidjeti sve one zanimljive stare sorte kruškolikih, uvijenih, rascijepanih i jajastih formi crvenih i žutih paradajza. S tek tri siromašne vrećice sjemena vratila sam se kući i razmišljala što mi je činiti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci