Sjenice, pergole i vrtne kućice za istinsko uživanje

Biljke u vrtu stvaraju našu zelenu oazu, mjesto za izravan dodir s prirodom, odmor i spokoj. U nalaženju mira i odvajanju od vreve svakodnevice pomažu nam i neživi elementi u vrtu, koji mogu uvelike pridonijeti njegovoj funkcionalnosti, ali i atraktivnosti

Vrt je mjesto odmora i spokoja

Atmosfera vrta posve je drukčija od one na ulici, u zatvorenim prostorima i izgrađenim dijelovima okućnice. Vrt je mjesto odmora i spokoja s raznovrsnim biljkama te odiše mirom i svježinom, a zrak je ispunjen mirisom listova i cvjetova mnoštva biljaka, što dodatno pridonosi ugodnoj atmosferi.

U vrtu dolazimo u izravan dodir s prirodom i to je mjesto gdje se gotovo trenutačno možemo riješiti nagomilanoga stresa i ispuniti se pozitivnom energijom. Iako možemo uživati u radu s biljkama, neki poslovi mogu biti naporni, čak i teški. Ako tome dodamo svoj svakodnevni posao i obaveze, svakako nam je potreban dobar i kvalitetan odmor. A to zasigurno može biti u vrtu jer ondje možemo istinski uživati u plodovima svoga truda, čitati knjige, novine i časopise, baviti se hobijem, meditirati ili jednostavno drijemati i odmarati se.

Tu se mogu održavati druženja s obitelji i dragim prijateljima. Uglavnom, vrt je nježna zelena oaza u kojoj svatko na raznovrsne načine može pronaći svoj mir. Osim samih biljaka, u tome nam mogu pomoći i neki neživi objekti o kojima će ovom prigodom biti riječi. Ti elementi vrta ujedno mogu biti lijepi i korisni te tako uvelike pridonijeti funkcionalnosti doma i okućnice te atmosferi vrta.

Sjenice, pergole i vrtne kućice uklapaju se u svaki vrt

Sjenice, pergole i vrtne kućice itekako se mogu dobro uklopiti u gotovo svaki vrt. Iako se mogu kupiti raznovrsni gotovi objekti, troškovi izgradnje novih obično nisu veliki (ovisno o materijalu i načinu izvedbe), osobito ako cijela obitelj može sudjelovati u financiranju i/ili radovima – od ideje do izvedbe. To ujedno može biti zajednički, zabavan kreativni projekt koji će na kraju biti posve u skladu sa željama i potrebama obitelji.

Za početak trebamo odlučiti za što su nam ti objekti potrebni. Osim ukrasa, važna im je i namjena, a potom trebamo odabrati najbolje mjesto. To se odnosi na funkcionalnost, ali i na općenito uklapanje u cjelinu. Ti se objekti mogu postaviti i na posve sunčano mjesto jer će sami stvarati sjenu. Time odmah i za mnoge biljke dobivamo drugu vrstu staništa; sjenu i djelomičnu sjenu (što dotad možda nismo imali).

Tlo treba biti dobro i temeljito pripremljeno te učvršćeno kako bi budući objekt bio stabilan. To je osobito važno za zahtjevnije, veće i teže objekte. Ako je tlo pjeskovito, mekano i/ili nismo sigurni u stabilnost objekta, najbolje je da potražimo pomoć stručnjaka.

Kako odabrati?

Pri odabiru i izvedbi ovih objekata važno je da bojom i materijalom ne odudaraju od okoliša i drugih neživih elemenata te da se lijepo uklope i dopunjuju okućnicu. Ovi objekti poslužit će i za ispijanje omiljenih pića, kave, čaja, ali i uživanje u obrocima, što uključuje i omiljeno roštiljanje. Ondje gdje ima dovoljno prostora možemo načiniti ili kupiti betonski ili zidani roštilj.

Namjeravamo li kućice i sjenice koristiti veći dio godine, postoje zahtjevnije i skuplje varijante koje uključuju  izolaciju poda, krova i bočnih stranica te postavljanje izo-stakla na otvore, čak i grijanje. Ako nam vrt nije velik ili ga uopće nemamo, balkon ili terasu koji su izloženi jakome suncu možemo preinačiti u mnogo ugodnija mjesta – i nama i biljkama. Postoje mnogi načini da se natkriju (poslužit će čak i obična tenda) pa ćemo tako dobiti ugodan otvoreni prostor na kojemu možemo uzgajati biljke u posudama.

U prirodnome stilu

Uz ove objekte lijepo će se uklopiti raznovrsno bilje poput penjačica (vidi dalje u tekstu), raznovrsnih ukrasnih grmova i ruža, bobičastoga voća, kao i obilje sezonskoga cvijeća. Ono može rasti na gredicama, ali i u žardinijerama i visećim posudama. Naravno, radi bolje atmosfere poželjne su mirisne vrste ruža (Rosa sp.) i grmova poput pajasmina (Philadelphus sp.), orlovih noktiju (Lonicera caprifolium), jednogodišnje penjačice – mirisne grahorice (Lathyrus odorata)... Uvijek je dobrodošlo i začinsko bilje koje će nam tako biti nadohvat ruke, a svojim će izgledom i mirisom oplemeniti prostor.

Krovovi sjenica ili vrtnih kućica (naravno i kućica za pse) mogu se urediti tako da se posve uklope u okoliš, osobito ako je okućnica uređena u prirodnome stilu. Tada možemo načiniti žive krovove s travom, mahovinom (ako je riječ o sjeni) ili otpornim biljkama (ponajviše niskim trajnicama). Osim što će objekt izgledati lijepo, živi krovovi izvrsna su izolacija od vrućine i hladnoće.

Sjenice

Sjenice su zanimljivi, živopisni i pomalo bajkoviti zasebni vrtni objekti raznih oblika (četverokutni, pravokutni, šesterokutni...). Uglavnom se izrađuju od drva, a na njihov opći izgled uvelike utječe izvedba glavnih greda i krova. Sjenice su s bočnih strana otvorene, ali pokrov je natkriven pa je u njima boravak ugodan čak i za laganih proljetnih, ljetnih i jesenjih kiša. Pod možemo opločiti odabranim elementima koji će se uklopiti u okoliš i vrtne staze.

Ovisno o veličini sjenice, u njoj, prema želji, možemo imati stol, klupe ili stolce. Nedostatak im je što se uklapaju uglavnom u veće vrtove; u malima su i izgledom i funkcionalno suvišne. Njima ne trebaju bujne penjačice koje će ih posve prekriti, već razno cvatuće bilje i grmovi, kao i manje bujne penjačice poput pavitine (Clematis sp.) i jednogodišnje vrste kao što u ukrasni slak (Convolvulus sp.) te spomenuta mirisna grahorica.

Pergole

Pergole se obično izrađuju od drva, ali su i metalne dugovječne i čvrste. Sastoje se od nosivih stupova te poprečnih greda i/ili letvi. One nas ne mogu u potpunosti zaštititi od kiše, ali stvaraju hlad pa su ugodne za boravak te su ukras vrta. Mogu se izraditi kao samostojeći objekti ili kao nastavak kuće, terase ili garaže, gdje će osigurati toliko potreban hlad.

Izvrstan su potporanj za mnoge vrste penjačica kao što su vinova loza (Vitis vinifera) i kivi (Actinidia chinensis) koji nas uveseljavaju plodovima te cvatuće vrste poput ruža (Rosa sp.), glicinije (Wisteria sp.), tekome (Camspis sp.) ili bujnih vrsta bršljana (Hedera helix) i lozica (Parthenocissus sp.) s obiljem listova.

Vrtne kućice

Vrtne kućice mogu poslužiti za spremanje raznog alata i pribora za vrt (kosilice, sjeckalice otpada, lopate, štihače, motike, grablje, škare, radna odjeća te ostali alati i pribor...) te opreme za igru i razonodu za djecu i odrasle (igračke, reketi, lopte, bicikli...). One ne moraju izgledati kao neugledne šupe, nego mogu biti pravi ukras vrta, i to višenamjenski. Osim za odlaganje navedenih stvari, mogu biti načinjene tako da imaju prostoriju i/ili natkrivenu ili otkrivenu terasu za boravak, čak i za saunu. Time dobivamo dodatni, kvalitetan boravišni prostor.

Vrtne kućice najčešće se rade od drva, no mogu biti kamene, betonske ili čak metalne. Sve one mogu biti dugotrajne, no moramo ih pravilno zaštititi od vremenskih uvjeta (osobito drvene i metalne – premazivanjem zaštitnim bojama i/ili lakovima). Ne zaboravimo kućice za pse, koje možemo urediti u istome stilu pa će se lijepo uklopiti u vrt.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci