Prije sezone vrtlarenja: Kontrola sjemena i posuda

Ovo je vrijeme da pažljivo pregledamo sve posude za sadnju, od onih koje koristimo za sjetvu i presađivanje do onih u kojima rastu biljke

Pregled sjemena...

Iako sezona vrtlarenja tek počinje, možemo krenuti s nekim pripremama, a to će nam olakšati radove u vrijeme kada ih bude mnogo. Imamo još dovoljno vremena da napravimo planove za proljeće, ali i dulji period – za cijelu vrtlarsku sezonu.

Uz planiranje što ćemo sijati, saditi i presađivati, dobro pregledajmo zalihe sjemena od prošle sezone i utvrdimo što nam eventualno nedostaje. Osim u specijaliziranim trgovinama, sjeme možemo nabaviti razmjenom s prijateljima, putem oglasnika i, sve češće, u web trgovinama. Pretražujući internet, možemo mnogo toga pročitati i dodatno se informirati o raznovrsnim biljkama. Također, ne zaboravimo knjige i časopise.

...i posuda za sadnju

Pregledajmo sve posude za sadnju, od onih koje koristimo za sjetvu i presađivanje do onih u kojima rastu biljke. Tako ćemo možda neke trebati isprazniti, očistiti i oprati. Usto, procijenimo trebamo li kupiti i neke nove. Dakako, to se odnosi i na sobno bilje koje ćemo u proljeće trebati presaditi. Pri tome nemojmo zaboraviti provjeriti zalihe zemlje za sjetvu i presađivanje, kao i na prihranu (gnojiva).

Planiramo li presađivati ili razmnožavati sobne biljke i one koje smo spremili da prezime u kući, dobro ih pregledajmo. Ima li na njima znakova bolesti i štetnika, svakako ih se najprije moramo riješiti, a tek onda raditi druge poslove. U suprotnome, veoma se brzo mogu zaraziti susjedne biljke, a i potomci će biti bolesni i mogu brzo uginuti.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci