Planiranje vrta za sljedeću sezonu

Već možemo planirati vrt za sljedeću sezonu...

Iako je glavna vrtlarska sezona pomalo na izmaku, još se trebamo brinuti o postojećim biljkama i ubirati plodove. I svakako promatrati sve vrste biljaka koje imamo (ukrasno bilje, povrće, voće, cvijeće, začine…) te se prisjetiti kako su uspijevale tijekom godine – od proljeća do jeseni, no i kako su prezimile.

Veoma je važno zapaziti pojedinosti: koliko je biljkama trebalo vode, jesmo li ih dovoljno prihranjivali, jesu li bile previše zasjenjene ili im je sunce bilo prejako, jesu li dovoljno cvjetale i/ili donosile plodove, jesu li bile zdrave ili su imale teškoće s bolestima i štetnicima, je li ih oštetila hladnoća... Sve je to korisno zabilježiti i razmisliti trebamo li nešto promijeniti u načinu uzgoja.

Katkada je za neke biljke najbolje rješenje presaditi ih na bolje mjesto. Usto na pomno odabrana mjesta od sredine rujna do prvih mrazova možemo saditi i nove biljke (drveće, voćke, grmove, trajnice, lukovičaste biljke…). Ipak, sigurnije je to učiniti ranije jer kako će još biti vlage i blaga vremena, posađene će se biljke stići ukorijeniti i očvrsnuti te tako i uspješno prezimiti, a u proljeće nesmetano početi rasti.

Početak jeseni izvrstan je za razmnožavanje ukrasnog drveća, grmova i trajnica kao i za čišćenje gredica, prekopavanje i obogaćivanje tla te malčiranje, što će koristiti svim vrstama biljaka – postojećima ili onima koje sijemo ili sadimo u proljeće.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci