Planiranje vrta za novu vegetacijsku sezonu

Unatoč zimskom mirovanju prirode, možemo biti vrlo aktivni kad je riječ o vrtu – hladni su dani idealni za planiranje kakav će naš vrt biti u novoj sezoni. Sada imamo dovoljno vremena razmisliti o tome kako ćemo ga urediti i što želimo uzgajati te proučiti koliko su te želje ostvarive. Zatim, u skladu sa svime time, možemo napraviti skicu budućeg vrta, pomalo početi nabavljati potreban materijal i pribor te na vrijeme naručiti sjeme, sadnice i lukovice da bismo spremni dočekali novu sezonu radova u vrtu

Biljke su živa bića koja se mijenjaju

Uređenje vrta i njega biljaka na mnogo nam načina može oplemeniti život jer neposredni doticaj s prirodom uvijek pruža osvježenje i mir nakon napornog radnoga dana i stresnih situacija. Rad s biljkama opušta i njihov rast nas raduje, a pritom imamo priliku ne samo da učimo nego i kreativno se izražavamo. Biljke su živa bića koja se mijenjaju, a s njima se istodobno mijenja i izgled vrta – stoga uređenje i planiranje nikad ne prestaje, bez obzira na to gdje je vrt smješten i koliko je velik.

Vrt može sadržavati samo ukrasne ili korisne biljke, ali u njemu se mogu naći i sjenice, pergole, zid, klupe, posude, skulpture, fontane, razni predmeti od drva i kamena… Ovisno o raspoloživom prostoru, sve žive i nežive elemente uklopit ćemo u skladnu cjelinu u kojoj se istodobno možemo odmarati, rekreirati i uživati u prekrasnim ukrasnim biljkama, uzgajati korisno bilje poput povrća i začina u čijoj se svježini, okusima i mirisima uživa tijekom cijele godine.

Hladno vrijeme idealno je za planiranje

Imamo li već vrt ili ga tek planiramo urediti, hladno vrijeme savršeno je za planiranje. Razgovarajmo s članovima obitelji i razmijenimo želje te odredimo prioritete. Najjednostavnije će biti ako je riječ o prozoru ili balkonu i samo nekoliko posuda u koje ćemo smjestiti omiljene biljke. Planirajući veće površine, pak, potrebno je razmisliti o mjestu gdje se vrt nalazi ili će se nalaziti; želimo li imati jezerce, dječje igralište, mjesto za odmor i roštilj, vrtnu i pseću kućicu, parkiralište, prostor za ogrjev…

Moramo voditi računa o klimi i postojećim objektima koje ne možemo premjestiti. Objekti kao što su okolne zgrade, zidovi i ograde utječu na mikroklimu vrta pa tlo pokraj njih može biti jako suho ili vrlo mokro, općenito mogu štititi od sunca, vjetra i oborina, ali i skupljati toplinu. Puteljci i stazice trebaju biti smješteni tako da minimalno narušavaju i umanjuju zelene površine, a da su maksimalno učinkovite i skraćuju put do željenoga mjesta. Materijali koje ćemo za njih upotrijebiti trebaju se stopiti s vrtom, a ne odudarati od njega. To se odnosi i na zidove, ograde i stube.

Potrebe biljaka

Razmislimo i s koliko slobodnoga vremena i dobre volje raspolažemo. Nemamo li mogućnosti i strpljenja, zaboravimo one vrste biljaka koje zahtijevaju mnogo njege jer ne pružimo li im sve što je potrebno, neće uspijevati, a mi ćemo biti razočarani. Stoga je bolje odabrati uobičajenije, otporne biljke koje će zasjati u punome sjaju nego one za koje nemamo ni uvjete ni dovoljno vremena, pa će izgledati otužno i jedva preživljavati. Prije kupnje proučimo potrebe pojedinih biljaka i provjerimo što im možemo pružiti.

Na početku skiciramo...

Na početku na papiru skicirajmo svoj vrt, označimo strane svijeta, mjesta svjetla i sjene te postojeće elemente poput kuće i ostalih objekata, puteljaka, ograda, zidova... Svakako je korisno tijekom godine pratiti koji su dijelovi vrta po danu najosunčaniji, a koji su u sjeni; gdje je tlo jako suho, a gdje se zadržava voda. Potom ćemo odrediti gdje će se nalaziti travnjak, voćnjak, povrtnjak i cvjetnjak, ali i ostali željeni elementi i više biljke (primjerice, drveće). Pripazimo da velike biljke ne zaklanjaju prilazne putove za automobile. Razgledajmo zemljište sa svih strana i pokušajmo zamisliti pa skicirati kako bi izgledalo s odraslim biljkama, a poželjno je da se cijela kompozicija vrta uklapa u okoliš.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci