Koliko je vode biljkama dovoljno preko ljeta?

Što s kućnim cvijećem kad odlazimo na godišnji, koliko zalijevati vrt ljeti i kako znamo je li biljci previše ili premalo vode...

Vrtlarima je poznato koliko je velik utjecaj vode na biljku – njen nedostatak ili višak mogu je uništiti. A upravo se u ljetnim mjesecima mogu dogoditi obje situacije. Ipak, u vrtu je češći nedostatak vode zbog jakog sunca i dugotrajnih sušnih razdoblja. Iako rjeđe, biljke mogu imati višak vode – osobito one u posudama. Stoji li voda u posudi (primjerice, ako su rupice za otjecanje premalene), korijen neće imati kisika i jednostavno može odumrijeti – a to znači i smrt biljke. Ako nakon jake kiše ili zalijevanja voda stoji u podlošku i biljka je nakon nekoliko sati ne upije, svakako je trebamo izliti.

Uz kuću je u hladu korisno imati spremnik za vodu u koji ćemo prikupljati kišnicu. On obavezno treba biti pokriven jer će ubrzo postati rajem za razmnožavanje komaraca. Ako za to nemamo mogućnosti, voda iz vodovoda treba odstajati kako bi iz nje ishlapio za biljke štetan klor. Odstajala voda nije hladna poput one iz vodovoda pa biljke ugrijane od ljetne žege neće doživjeti temperaturni šok koji se negativno odražava na razvoj cvjetova i plodova, ali i na rast cijele biljke.

Kad odlazimo na godišnji odmor, moramo pripaziti da biljke imaju dovoljno vode pa ćemo nekoga morati zamoliti da se brine o njima. Naravno, postoji mogućnost da pomoću cijevi i cjevčica te programatora biljkama osiguramo redovitu opskrbu vodom.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci