Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Od sada i vi ovaj aromatičan začin možete uzojiti kod kuće pomoću jednostavnih savjeta

Uzgoj đumbira kod kuće

Uzgoj hrane zabavan je način uštede novca, usavršavanja vještina samodostatnosti i saznavanja o nevjerojatnim biljkama koje nas hrane. U svojoj novoj knjizi Regrown, britanski autori Paul Anderton i Robin Daly bilježe svoje zabavno putovanje pokušavajući uz različit stupanj uspjeha uzgajati desetke vrsta voća i povrća, začinskog bilja i gljiva u svojim kućanstvima. Ispostavilo se da je đumbir jedan od sastojaka koji je iznenađujuće lako uzgajati.

Anderton dijeli savjete za uzgoj omiljenog protuupalnog začina: 

Korak 1: Započnite s organskim komadom đumbira

Tijekom svojih eksperimenata u kuhinjskoj botanici Anderton i Daly postigli su najbolje rezultate kad su započeli s organskim đumbirom. "Uvijek kupujte organski đumbir kako bi bili sigurni da nije na bilo koji način tretiran što bi zaustavilo njegovo nicanje", kažu oni za mbg.

Nabavite što svježiji đumbir. Potražite komadić koji ima zategnutu kožu (izbjegavajte bilo što previše smežurano) i neka sadrži nekoliko čvorova. Kružne gomile na đumbiru na kojima će nastati izdanci nazivaju se i oči. Na njima ćete možda već vidjeti malo zelenog.

Korak 2: Prerežite ga

Nakon što ste nabavili đumbir, izrežite ga na komade veličine palca, dugačke otprilike centimetar ili 2, pazeći da svaki komad ima oko. Koristite oštar sterilni nož kako biste izbjegli zarazu reznice. Idealno je ako od đumbira dobijete barem tri reznice. Što više opcija, to su veće šanse za uspjeh.

Korak 3: Neka vaše reznice odstoje

Prije nego što stavite reznice u zemlju, Anderton kaže da pustite da se stvori kalus oko prerezanog dijela mesa đumbira. "Postoji opasnost da se razrezano područje zarazi kad uđe u zemlju", objašnjava, uspoređujući to s stavljanjem posječenog prsta u tlo.

Ostavite li reznice dan ili dva na zraku, dat ćete im vremena da naprave vlastitu zaštitnu barijeru.

Korak 4: Zasadite u tlo

Reznice možete posaditi u pojedinačne posude, ali bit će vam lakše staviti sve zajedno. Uzmite lonac u kojem ima dovoljno mjesta da reznice posadite u razmaku od 4 centimetra. Posudu sa drenažnim rupama gotovo do vrha napunite dobro dreniranom zemljom za sađenje sobnih biljaka, a zatim umetnite svoje reznice tako da su im oči okrenute prema nebu. Prekrijte ih s još dva centimetra zemlje i sve dobro zalijte.

Ako imate vrt, možete reznice posaditi izravno u zemlju. Ali imajte na umu da je đumbir tropska biljka kojoj treba puno topline i vlage da bi uspijevala. 

Gdje god smjestite biljku, pripazite da dobije jarko, neizravno svjetlo i da ne bude na izravnom suncu cijeli dan.

Korak 5: Budite strpljivi

Nakon dva do tri tjedna trebali biste primijetiti kako iz tla izviruje mali zeleni izboj. Kako vrijeme prolazi, nastavit će rasti sve dok ne dobijete visoku, tanku stabljiku za koju Anderton kaže da nalikuje biljci bambusa. Ona je također jestiva.

Obavezno zalijevajte tlo kad god je suho (otprilike jednom tjedno) i s vremenom, uz malo sreće, vaša lijepa biljka može narasti i nekoliko metara. Sve to vrijeme korijeni đumbira (dio biljke koji kupujete u trgovini) razvijat će se pod zemljom.

Korak 6: Konzumacija

Anderton je svoju prvu berbu đumbira imao u roku od šest mjeseci, ali što duže biljku ostavite u zemlji, to će više rasti i razvijati okus.

Anderton je otkrio da je zima, kada biljka počinje "umirati" i miruje, sjajno vrijeme da korijen đumbira pažljivo iskopate iz zemlje i isprobate. Jednom kad biljka prestane trošiti svoju energiju na novi rast iznad zemlje, kaže, okus se skladišti u njenom donjem dijelu, što dovodi do veće pikantnosti.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci