Čime hraniti ptice zimi?

Željeli biste se pobrinuti za gladne ptice zimi, a ne znate baš što im dati i kako? Znamo mi...

Ptice su veoma važni stanovnici naših naselja i vrtova. Među ostalim, mnoge od njih uništavaju štetne kukce i time nam pomažu u vrtlarenju. Ptice selice otišle su u toplije krajeve, no ostale su ptice stanarice, kao što su vrapci, golubovi, grlice, sjenice, crvendaći, češljugari, kosovi, djetlići, šojke, palčići, batokljuni, a u blizini voda (bara, jezera, rijeka i mora) obitavaju labudovi, patke i galebovi.

Ptice obično imaju dovoljno hrane i vode, no za duljih razdoblja niskih temperatura i snijega teško pronalaze hranu, što im može ugroziti opstanak. Ipak, možemo im uvelike pomoći. Nije teško uložiti malo novca i truda te kupiti ili sami načiniti kućice za ptice, hranilice i pojilice koje će biti i ukras u vrtu. Pri postavljanju trebamo pripaziti da ne budu nadohvat mačkama.

Najprikladnija hrana za ptice

Za ptice je najzdravija posve prirodna hrana, koja nije industrijski obrađena i ne sadrži sol, šećer i ostale neprirodne dodatke. Najprikladnija hrana su kukci, razne sjemenke (buča, lan, konoplja, suncokret, kukuruz, riža...), orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, kikiriki...), voće (jabuke, kruške, bobičasto i suho voće), ostaci povrća i masnoće (goveđi loj, svinjsko salo, kikiriki maslac).

Želimo li objesiti hranu u mrežice (u obliku kuglica) na grane drveća i grmova, trebamo načiniti smjesu. Jednostavno je oblikujemo od sjemenki pomiješanih s masnoćom i medom. Ako nismo sigurni, možemo kupiti gotove smjese. Hranu je uglavnom najbolje dodavati predvečer, ali i tijekom dana kad primijetimo da je nedostaje, osobito za hladna vremena. Osim toga, ako u blizini nema mačaka, hranu možemo rasuti po klupčici prozora, balkonu, terasi i po tlu.

Korisno je postaviti i pojilice s vodom. Ptice će piti vodu iz njih, a katkada se i okupati. Za temperatura nižih od ništice treba povremeno dodavati toplu vodu koja će otopiti nastali led.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci