Začinska mješavina i umak za roštilj

Upravo su aromatični dodaci ono što razlikuje odličan i prosječan roštilj. Pravi roštilj-majstor ima svoje kombinacije – na temelju osnovnih pravila i vi ćete lako napraviti vlastite

Da se namirnici obogati okus prije pečenja na roštilju, nema bržeg i jednostavnijeg načina od utrljavanja začinske mješavine. Usto, začini su bogati antioksidansima, a imaju praktično nula kalorija, pa su neusporedivo zdraviji od teških umaka. Da doista i profitirate od zdravstvenih koristi začina, nemojte posegnuti za gotovim mješavinama, kojima su dodani aditivi. Pravi roštilj-majstor upotrebljava vlastitu kombinaciju začina.

Počnite s tri osnovna sastojka: sol (morska), šećer (svijetli smeđi) i crni papar (svježe zdrobljen). A zatim svojoj kulinarskoj kreativnosti dajte punu slobodu. Kumin, prah od čili papričica, mljevene kajenske papričice, luk i češnjak u prahu klasici su s kojima ne možete pogriješiti. Potom možete dodati mljevene sjemenke komorača, smrvljeni korijandar ili prah chipotle papričica. Mljevena paprika također je siguran izbor jer je pun pogodak za praktično svaku namirnicu – od slatkih krumpira do od pilećih bataka.

Kako biste pripremili savršen umak za jela s roštilja, uvijek na umu imajte to da mu okus mora biti uravnotežen. Ako je previše ljut, "ohladit" će ga doza slatkoće; ako je pak preslan, malo kiselog otplahnut će višak soli s vaših osjetilnih pupoljaka. Miješajte i kombinirajte namirnice iz ovih skupina, kušajte i, po potrebi, još začinite.

Slatko: kečap, med ili slatki senf (npr. s medom), smeđi šećer, melasa, javorov sirup ili umak hoisin
Slano: umak od soje, umak worcestershire, azijski riblji umak, bijela miso pasta ili glatki kikiriki-maslac
Kiselo: ocat (kvasina, bijeli, balzamični, jabučni, od rižina vina), sok od limuna, limete ili naranče
Ljuto: umaci od ljutih papričica (npr. sriracha, tabasco), dijonski senf, nasjeckane ukiseljene ljute papričice ili mljevene kajenske papričice

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci