Vruća čokolada s đumbirom i kardamomom

Istočne kulture izuzetno cijene đumbir, a posebno se ističe njegova uloga u ajurvedskoj medicini koja ga naziva univerzalnim lijekom

za 4 šalice
7 cm korijena đumbira
2 ploda kardamoma (ili ½ žličice sjemenki)
750 ml punomasnoga mlijeka ili biljnoga mlijeka, prema želji (bademovo, zobeno, rižino)
250 ml slatkoga vrhnja ili vrhnja od zobi ili riže
80 g tamnog smeđega šećera (muscovado)
170 g tamne čokolade (70 posto kakaa)

Korijen đumbira ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u manji lonac s kardamomom. Ulijte mlijeko i vrhnje pa umiješajte smeđi šećer. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a kad zakipi, poklopite i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 10-ak minuta kako bi se okusi proželi. Natrgajte ili narežite tamnu čokoladu pa je dodajte u tekućinu. Vratite na vatru i, neprestano miješajući, kuhajte još minutu-dvije kako bi se čokolada potpuno rastopila. Procijedite u šalice i poslužite vruće.

Pripremmila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima

  • u sezoni

    Napitak od dinje

    Slatko ljetno osvježenje