Vikend-meni: Slano i slatko s agrumima

Agrumi daju posebnu notu ovim jelima: naranča se odlično slaže s aromatičnim komoračem, dok mandarine slatkim muffinima daju i lijepu boju

Juha od koromača

1 velik ili 2 manja komorača

2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

svježe iscijeđen sok 2 naranče (oko 150 ml)

½ žličice kurkume ili 1 žličica curry praha

150 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka

sol i svježe mljeven papar 

Koromač očistite i narežite na ploške, a grančice sa zelenim listićima ostavite sa strane. U loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje i na njemu 3-4 minute propirjajte narezani koromač. Pospite kurkumom ili curry prahom, propirjajte još minutu pa prelijte narančinim sokom i s toliko vode da koromač bude prekriven tekućinom. Poklopite i kuhajte 15 minuta, odnosno dok koromač ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Ulijte biljno mlijeko, posolite i popaprite po ukusu pa vratite na vatru i kuhajte dok se juha potpuno ne zagrije. Poslužite ukrašeno zelenim grančicama koromača.

muffini od mandarina Muffini s mandarinama

300 g brašna za kolače

1 žličica praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

70 g svijetlog smeđeg šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

200 g očišćenih mandarina

100 ml soka od mandarina ili vode

70 ml hladnoprešanog ulja neutralna okusa (suncokretovo, repičino)

30 g nasjeckanih badema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva; u udubine kalupa za muffine stavite papirnate košarice. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te umiješajte šećer i vanilin šećer te prstohvat soli. Mandarine krupno narežite, pritom uklonite koštice, i smiksajte. Potom iscijedite nekoliko mandarina da dobijete 100 ml soka (želite li da muffini imaju blaži okus, sok zamijenite vodom). Sok pomiješajte s uljem. U mješavini s brašnom napravite udubinu te u nju ulijte pire od mandarina i mješavinu soka i ulja. Kratko promiješajte pa umiješajte 2/3 nasjeckanih badema. Smjesom napunite kalupiće pa pospite ostatkom badema. Pecite 20 do 25 minuta.

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci

  • u sezoni

    Sve blagodati smokve

    Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog…

  • u sezoni

    Sve slasti bundeve

    U jeku smo sezone bundeva, stoga ne propustite uživati u ovom vrlo…

  • u sezoni

    Peciva s bučom

    Pire od buče – kuhane ili pečene – ovim pecivima daje sočnost i prelijepu…

  • u sezoni

    Tartar od dinje

    Slatko-slana ljetna talijanska delicija u kojoj se uživa svim osjetilima