Vegansko varivo od cvjetače po receptu Jamieja Olivera

Ovo krepko varivo inspirirano je Grčkom te sadrži osvježavajući limun i masline, a u ovoj ukusnoj varijanti uživat će i oni koji inače izbjegavaju cvjetaču!

Sastojci:

  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 crvena luka
  • 10 crnih maslina (s košticama)
  • 300 gr mladog krumpira
  • ½ vezice svježeg origana (ili 15 gr sušenog)
  • 10 velikih zrelih rajčica
  • 1 glavica cvjetače (800 gr)
  • 200 grama svježeg ili smrznutog graška

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Uzmite veliku posudu za složenac i stavite je iznad srednje vatre na štednjaku. U posudu naribajte koricu jednog nešpricanog limuna, dodajte joj dvije žlice maslinova ulja i neoguljeni češnjak prerezan po pola. Očististe jednu četvrtinu luka i narežite ga na četvrtine. Izvadite koštice maslinama i narežite krumpir na debljinu 1 cm. Sve dodajte u posudu za složenac, a zatim ubacite origano i kuhajte 5 minuta dok sastojci malo ne omekšaju. Rajčice narežite na četvrtine i dodajte u posudu, a zatim po želji posolite i poparite.

Ulijete 500 ml vode u posudu i pustite za zakipi pritom miješajući. Očistite cvjetaču od vanjskih listova, zatim je prerežite napola i stavite u posudu s ostalim sastojcima. Polijete sa žlicom maslinova ulja, poklopite poklopcem i stavite u pećnicu na sat vremena, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Tijekom pečenja cvjetaču nekoliko puta otklopite i podlijete tekućinom od pečenja.

Izvadite cvjetaču iz posude za pečenje i stavite je na duboki tanjur za serviranje. Očistite češnjak (istisnite ga iz opne), a zatim posudu ponovno stavite na štednjak na srednju vatru. Umiješajte grašak i pirjajte 5 minuta. Pažljivo umiješajte pečeni češnjak. Kušajte i po potrebi dodatno začinite solju i paprom. Kada su svi sastojci gotovi, prelijete ih preko cvjetače i dovršite sa svježe cijeđenim sokom od limuna. Poslužite s domaćim kruhom.

Izvor: jamieoliver.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci