Varivo od slanutka i bundeve hokaido

Varivo od slanutka u našim se krajevima kuhalo oduvijek, a posebno u zimskim mjesecima. Uz slanutak, glavni sastojci tog variva su krumpir i ružmarin. Činilo mi se idealnim ovaj put zamijeniti krumpir bundevom te tako dobiti još vredniji obrok živih boja. Odabrala sam bundevu hokaido koja je slatkastog i nježnog okusa, a ako je nabavite od provjerenog ekološkog prodavača, ne morate je ni guliti jer joj je i kora jestiva. Ružmarin je ipak ostao nezamjenjiv jer ništa ne naglašava slatkoću slanutka poput njega...

1 glavica luka
1 crvena rog paprika
1 mala bundeva hokaido
(oko 500 g)
1 žlica maslinova ulja
½ žličice sitno nasjeckanog peršina
1 žličica nasjeckanog peršina
½ žličice svježe mljevenog papra
500 ml vrućeg povrtnog temeljca
280 g kuhanog i ocijeđenog slanutka
dobar prstohvat soli
sjemenke iz bundeve hokaido
morska sol
papar
ružmarin
malo maslinova ulja

Luk i papriku očistite i sitno narežite. Bundevu dobro operite, ogulite gulilicom za povrće i prepolovite, a zatim žlicom izvadite sjemenke. Bundevu narežite na kockice, a sjemenke sačuvajte.

Na žlici maslinova ulja pržite luk nekoliko minuta pa mu dodajte papriku. Pržite ih dok potpuno ne omekšaju i dobiju laganu zlatnosmeđu boju.
Dodajte bundevu, ružmarin, peršin i svježe mljeveni papar te sve još kratko pržite i dobro promiješajte.

Ulijte povrtni temeljac i pustite da zakuha pa smanjite vatru.
Kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta ili dok bundeva ne omekša, a zatim dodajte slanutak. Dobro promiješajte i nastavite kuhati još desetak minuta.
Doradite okus solju i paprom, prema ukusu, i poslužite uz prepržene sjemenke.
 

Sjemenke očistite od vlakana i operite ih pod mlazom hladne vode. Osušite ih kuhinjskim ubrusom, posložite na papir za pečenje, začinite solju, paprom i ružmarinom te poškropite s malo maslinova ulja. Pecite ih oko deset minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.

Andrea Cukrov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci