Uskrsno predjelo - jaja sa šparogama i lososom

Recept za uskrsno predjelo pripremila je Nevena Buljan, autorica bloga o kuhanju Ebba’s cuisine. Blog koji je započela pisati prije pet godina objedinjuje njezinu ljubav prema fotografiji, putovanjima, istraživanju, kuhanju i pripremanju zdrave hrane te posebno ljubav prema francuskoj i talijanskoj kuhinji i kulturi

Proljeće u meni, a vjerojatno i u mnogima, budi kreativnost, želju za stvaranjem. Sa sunčanim i toplijim danima naviru nove ideje, a moj balkon zaokupi svu moju pažnju jer se u proljeće posebno volim posvetiti sadnji začinskog bilja. Ono oplemenjuje sva moja proljetna jela i daje im neku novu dimenziju.

Uskrsna jaja jedan su od simbola Uskrsa, proljeća i plodnosti, kao što predstavljaju i glavnu namirnicu na uskrsnom stolu. Ona se zaista mogu pripremiti na bezbroj načina. Budući da je proljeće i gradske tržnice vrve raznolikim šarenim povrćem, odlučila sam se poigrati okusima i bojama. Kratko blanširane divlje šparoge ukomponirala sam u nježnu kremu s dodatkom lišća koromača te sam kao zanimljiv kontrast odabrala dimljeni losos. Losos i šparoge odlično se nadopunjuju.

Ovim jelom želim ukazati na to da se pomoću samo malo mašte mogu pripraviti jednostavna, ukusna i privlačna jela kojima ćete uskrsni stol učiniti možda i nesvakidašnjim te na taj način ugodno iznenaditi obitelj i prijatelje.

Kuhana jaja punjena kremom od šparoga i lososom

(za 4 osobe)

6 jaja
50 g kravlje skute
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
50 g vrhova divljih ili uzgojenih šparoga
30 g maslaca
sol i svježe mljeveni papar
1 žličica senfa sa zrncima
2 žlice soka od limuna
1 žlica sitno narezanog lišća koromača
50 g dimljenog lososa
klice rotkvice za ukrašavanje

Vrhove šparoga blanširajte tako što ćete ih kuhati pokrivene u malo posoljene vode 3 - 4 minute, dok ne omekšaju. Ocijedite ih i stavite na stranu.
Jaja stavite u hladnu vodu, a kada voda provri, kuhajte ih 8 minuta. Ohladite ih, očistite od ljuske te pažljivo napola prerežite. Kuhane žumanjke miksajte s blanširanim vrhovima šparoga te svim preostalim sastojcima (osim lososa i klica) da dobijete kremu. Kuhana jaja napunite kremom, potom na svako jaje stavite trakicu dimljenog lososa te po vrhu pospite klice rotkvice. Ako želite, pospite i crnim mljevenim paprom te poslužite hladno.

Nevenine recepte pratite na www.mari-the-gold.blogspot.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci