Ukiseljene tikvice s curryjem

Pravi je trenutak da se u staklenke spreme plodovi zrelog ljeta i nešto sadašnjeg obilja sačuva za hladne dane

Za 4 manje staklenke

600 g tikvica

2 žlice krupne soli

1 luk

100 ml alkoholnog ili jabučnog octa

10 ml vode

2 žlice curry praha

1 žlica šećera (razom puna; 10 g)

2-3 prstohvata krupno samljevenog ili zdrobljenog bijelog papra

nekoliko zrna crnog papra

4 češnja češnjaka

maslinovo ulje

Tikvice operite i očistite. Narežite ih na štapiće, kockice ili kolutiće. Luk oljuštite i narežite pa ga s narezanim tikvicama stavite u zdjelu, posolite i promiješajte. Ostavite na hladnom 4 sata da povrće pusti višak tekućine (najbolje je da to učinite poslijepodne kako biste pripremu nastavili navečer). Nakon toga povrće ocijedite i isperite hladnom vodom. Ponovno dobro ocijedite i vratite u zdjelu. U mali lonac ulijte ocat i vodu, dodajte šećer, curry prah i obje vrste papra.

Zagrijte do vrenja pa prelijte po povrću. Pustite da se ohladi, a zatim ostavite u hladnjaku preko noći (tijekom večeri još jednom ili dvaput promiješajte). Sljedećeg dana ocijedite povrće i tekućinu ulijte u mali lonac te zagrijte do vrenja. Povrće stavite u manje sterilizirane staklenke (prokuhajte ih 10 minuta u kipućoj vodi; vrijeme mjerite kad voda zakipi).

U svaku staklenku stavite po češanj oljuštenog i zgnječenog češnjaka. Povrće dobro utisnite u staklenke i prelijte kipućom tekućinom, a zatim na vrh ulijte malo maslinova ulja. Staklenke dobro zatvorite, stavite u lonac, do vrha ulijte vruću vodu te ponovno sterilizirajte 10 minuta nakon što voda zakipi. Ostavite da se ohladi te pohranite na suho, tamno i hladno mjesto. Prije posluživanja pričekajte 3-4 tjedna.

Upotrijebite li jabučni ocat, ukiseljene će tikvice biti mekše i slađe, a s alkoholnim octom pikantnije.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci