Tri najbolja načina pripreme zimnice

Vrijeme je da napravite plan za zimnicu. Evo tri najbolje metode...

Plan za zimnicu

Promicanje ideje da jedemo domaće svima nam se čini primamljivo. Takva hrana je svježija i često sadržava više nutrijenata od hrane koja danima i tjednima putuje do našeg mjesta stanovanja. No jesti svježe i raznoliko može biti teško izvedivo tijekom zimskih mjeseci kada ima manje šarolikog voća i povrća i kada su štandovi na tržnicama siromašniji.

Kako bismo održali svoju ljubav prema svježem i domaćem tijekom cijele zime, sada je vrijeme da napravite plan za zimnicu. Spajajući određene namirnice s najpogodnijim metodama konzerviranja i čuvanja, moći ćete i u hladnim, sivim mjesecima uživati u bojama, teksturi, ukusu pa čak i blagotvornim nutrijentima. Evo nekoliko metoda koje možete iskušati za čuvanje različitih darova prirode, prema savjetu Jennifer Iserloh, šefice, koautorice knjige Fifty Shades of Kale i autorice bloga Skinny chef.

Dehidracija
S ovom metodom pripreme i čuvanja hrane su nas upoznali ljubitelji sirove hrane. Dehidracija pretvara voće i povrće u primamljive, hrskave grickalice koje obiluju vitaminima. Izvlačenjem vode iz namirnica ne uništavaju se antioksidansi koje volimo jer čuvaju naše zdravlje i ljepotu. A dehidrirati možemo gotovo bilo koje namirnice koje narežemo na tanke šnite (što ubrzava proces sušenja). Odlična je alternativa za čuvanje tikvica i drugog ljetnog povrća koje je prepuno sokova i koje bi se raspalo prilikom konzerviranja.

Koristiti dehidrator je lakše no što mislite. Prije stavljanja namirnica u dehidrator, kako biste sačuvali okus, boju i nutrijente, kratko blanširajte povrće (kuhajte ga 1 minutu a zatim procijedite u lonac s ledenom vodom). Blanširati možete i voće poput jabuka, krušaka i bresaka. Za poseban okus povrća ostavite ga u marinadi od 1 žlice maslinova ulja, 1 žlice ružmarina ili timijana i ¼ žličice soli.

Potom marinirano povrće poslažite na masni papir za pečenje i stavite na dno dehidratora. Slijedite upute za korištenje uređaja pri izboru temperature i vremena sušenja. Ovako dehidrirano voće i povrće čuvajte u staklenkama, u smočnici i dodajte ih juhama, salatama, prženju u woku ili u njima uživajte kao zdravim grickalicama (npr. krumpir, kelj).

Zamrzavanje
Najjednostavniji i najbrži način čuvanja namirnica - duboko zamrzavanje, čuva nutrijente, i one topive u vodi (poput vitamina C i B) i delikatne minerale. Odlično je za zeleno lisnato povrće, kupušnjače te aromatično i začinsko bilje. Prije spremanja u zamrzivač potrebno je povrće blanširati.

Ako želite hranu držati u zamrzivaču duži period (dulje od 6 mjeseci) koristite vakuumsko zatvaranje vrećica kako biste hranu zaštitili od dehidracije i oksidacije. Jednako dobro će poslužiti i staklene posude za zamrzavanje.

Za zamrzavanje na kraći period (2-4 tjedna) pokušajte napraviti šarena pakiranja raznolikog voća i povrća za jednu porciju, npr. za jedan smoothie -ne zaboravite napisati koje se kombinacije voća i povrća kriju u svakoj vrećici.

Konzerviranje
Ova starinska metoda očuvanja hrane je savršena za konzerviranje voća i povrća koje obiluje vodom kako bismo sačuvali njihovu sočnost. Odaberite tamno ljubičaste šljive, slatko grožđe, mirišljave smokve, granny smith jabuke i blago dozrele kruške. A kada je u pitanju povrće birajte ono koje je tvrđe teksture, koje se neće raspasti, poput mahuna i krastavaca. Ne režite plodove prije nego pripremite staklenke kako ne bi izgubili vitamin C, zbog duže izloženosti zraku i vodi.

Koristite one staklenke koje imaju zapremninu od oko o.5 l (u staklenkama većim od 1 l se teže stvara vakuum, a sadržaj lakše kvari ). Izbjegavajte tzv. patent staklenke koje se zatvaraju metalnim mehanizmom i staklenim poklopcem jer u njih lakše mogu ući bakterije. Radije upotrijebite one s poklopcima s navojem koji prilikom otvaranja proizvode karakterističan zvuk „pucanja“ - pouzdan znak da su ispravni.

Dezinficirajte staklenke u ključaloj vodi 1 minutu ili oprane, otvorene staklenke i poklopce držite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 5 minuta . Prilikom punjenja pazite da ne zaprljate rubove, otvore i poklopce, a nakon punjenja ih odmah zatvorite. Nemojte ih puniti do vrha, već ostavite 1 do 2 cm praznog prostora za formiranje vakuuma koji sadržaj štiti od kvarenja. Ako su staklenke dobro vakuumirane, ovako konzervirana hrana može, na suhom i hladnom mjestu trajati i do godinu dana.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci