Torta od sira sa smokvama

Gotovo nema sira koji neće savršeno odgovarati uz smokve, od onih sasvim mladih i sireva s plemenitom plijesni do zrelih sireva snažna okusa

Podloga:
300 g keksa tipa digestive
80 g rastopljenog maslaca
½ žličice mljevenog cimeta
1 žličica meda

Nadjev od sira:
400 g krem-sira
300 g ricotte ili mladoga sira
40 g punomasnog jogurta
150 g svijetlog sirovog šećera (što je moguće sitnijeg)
naribana korica neprskanog limuna
4 jaja
150 g slatkoga vrhnja
vrhom puna žličica (3 g) glatkog brašna

Nadjev od smokava:
300 g smokava + cca 300 g za ukrašavanje
70 g smeđega šećera
½ limuna, sok

Za podlogu usitnite kekse (u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu za zamrzavanje pa smrvite valjkom za tijesto ili bocom). Usitnjene kekse stavite u zdjelu i dodajte im rastopljeni maslac, cimet i med. Dobro promiješajte da biste dobili kompaktnu smjesu. Utisnite je u kalup za tortu, promjera 22 - 24 cm, oblikujući povišen rub. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 160 °C. U zdjeli dobro promiješajte krem-sir s ricottom (ili mladim sirom), jogurtom, šećerom i naribanom limunovom koricom. Umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim i vrhnje te brašno. Smjesu pažljivo izlijte na pripremljenu podlogu, poravnajte površinu pa pecite 60 minuta na 160 °C; posljednjih 5 minuta vrata pećnice ostavite otvorena. Nadjev od sira tijekom pečenja jako će narasti, ali poslije će splasnuti oblikujući udubinu. Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 3 - 4 sata na sobnoj temperaturi. Potom je ostavite u hladnjaku 2 - 3 sata (može i dulje) pa je tek onda izvadite iz kalupa.

Dok se torta peče, napravite nadjev od smokava. Narežite 300 g smokava, stavite ih u lonac, pospite šećerom i prelijte limunovim sokom. Na srednje jakoj vatri kuhajte 30 - 35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pa prelijte ohlađenu tortu koju ste izvadili iz kalupa (prije svega po nadjevu od sira, malo može kapnuti i po rubovima), a zatim po tome rasporedite preostale smokve, narezane na četvrtine. 

Ostale recepte sa smokvama pronađite ovdje

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci